Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Εφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία πέντε κατασκευαστικών

Κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν έφοδο στα γραφεία τουλάχιστον πέντε μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες αυτές ενδεχομένως εφάρμοζαν εναρμονισμένη πρακτική με στόχο τη νόθευση των διαγωνισμών για δημόσια έργα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτεπάγγελτη έρευνα της ανεξάρτητης αρχής για τον κλάδο των κατασκευών, η οποία όμως φέρεται να επιταχύνθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε για το ίδιο θέμα. Η Επ. Ανταγωνισμού, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εφόδους και την όποια έρευνα στον κλάδο των κατασκευών.

Γεγονός είναι ότι στοιχεία ζητήθηκαν και παρασχέθηκαν από τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, που παραμένουν ενεργές στη διεκδίκηση δημοσίων έργων. Οι εισηγμένες Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ και Intrakat επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι κλήθηκαν να παράσχουν στοιχεία στην Επ. Ανταγωνισμού, ενώ εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα και στα γραφεία άλλων, μικρότερων, εταιρειών του κλάδου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Επ. Ανταγωνισμού ζήτησε έγγραφα όπως οι προσφορές που υπέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρείες, στο πλαίσιο της διεκδίκησης δημοσίων έργων.

Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί σχεδόν όλοι οι μεγάλοι διαγωνισμοί των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ζητήθηκαν στοιχεία για διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ, του ΜΕΤΡΟ, της Εγνατίας Οδού, όπως επίσης και των μεγάλων οδικών αξόνων, για τους οποίους επιχειρείται τους τελευταίους μήνες η εξεύρεση λύσης όσον αφορά το κενό χρηματοδότησης, προκειμένου να επανεκκινήσουν.

Στην περίπτωση της νόθευσης διαγωνισμών αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι επιχειρήσεις συμφωνούν μεταξύ τους έτσι ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Δύο είναι οι πρακτικές που συνήθως ακολουθούνται: Πρώτον, μπορούν να συμφωνήσουν εκ των προτέρων για τις αντίστοιχες προσφορές τους και να αποφασίσουν ποια επιχείρηση θα υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά. Δεύτερον, μπορούν επίσης να μην υποβάλουν προσφορές ή να τις υποβάλουν η καθεμιά εκ περιτροπής σε συνάρτηση με τον αριθμό ή την αξία τών προς σύναψη συμβάσεων.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, εφόσον η Επ. Ανταγωνισμού κατορθώσει να αποδείξει τέτοιες πρακτικές από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις και πρόστιμα και ενδεχομένως να «τιναχθούν στον αέρα» υπό εκτέλεση έργα μεγάλης κλίμακας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου