Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

40 δισ. ευρώ ζητά η Ελλάδα από το "πακέτο" Γιούνκερ για το μετρό της Θεσσαλονίκης και τον TAP

Στα οφέλη της Ελλάδας από το αναπτυξιακό “πακέτο” Γιούνκερ αναφέρεται με σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, τονίζοντας ότι η χώρα προσανατολίζεται να ζητήσει χρηματοδότηση για μεγάλα έργα υποδομών, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης.
«Είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης (ένα μέρος του τουλάχιστον), είναι η επέκταση του μετρό της Αθήνας, είναι οδικοί άξονες, είναι επίσης η ενίσχυση του ΤΑΡ. Ειδικά για τον ΤΑP, τον αγωγό που θα φέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό να χρηματοδοτηθεί» επισημαίνει η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει στείλει ήδη έναν κατάλογο με προτεινόμενα έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 40 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, τα 28 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει προς έγκριση περισσότερα από 2.000 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,3 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Η Αυστρία εστιάζει περισσότερο στις μεταφορές, ενώ Γερμανία και Γαλλία δίνουν προτεραιότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία, την ενέργεια ή την ψηφιακή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα στην υποβολή των σχετικών προτάσεων, τονίζει η Μαρία Σπυράκη. «Εκείνο που πρέπει κυρίως να αποφύγουμε είναι η αληλλοεπικάλυψη, δηλαδή τα έργα που ήταν στο ΕΣΠΑ να μην μεταφέρονται όπως είναι στο ερώτημα χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ επειδή το ΕΣΠΑ ήταν 'overbooked' σε ό,τι αφορά τις υποδομές γιατί πολλά από αυτά τα έργα φαίνεται πως δεν είναι ελκυστικά προς τους ιδιώτες. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο που πρέπει να αποφύγουμε είναι ο μαξιμαλισμός. Να ζητήσουμε δηλαδή πάρα πολλά και να καταλήξουμε να πάρουμε ελάχιστα» λέει η ευρωβουλευτής της ΝΔ.
 
Τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης θα κανονίσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκυ Κατάινεν, περιοδεύοντας στις εθνικές πρωτεύουσες. Μέχρι στιγμής πάντως, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, το πακέτο Γιούνκερ είναι απλώς μία συσκευασία δώρου χωρίς περιεχόμενο. «Υπολογίζει ο κ. Γιούνκερ και το επιτελείο του ότι θα πετύχουν μόχλευση 15 φορές. Αυτό το θαύμα σε συνθήκες αποπληθωρισμού και στασιμότητας της οικονομίας το πέτυχε μόνο ένας: ο Ιησούς Χριστός» λέει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
 
«Το χειρότερο όμως είναι ότι το Συμβούλιο, οι κυβερνήσεις, αυτό το σχεδόν άδειο πακέτο του κ. Γιούνκερ προσπαθούν να το αδειάσουν εντελώς. Άκουσα σήμερα τον εκπρόσωπο της ιταλικής προεδρίας. Είπε τέτοιες γενικούρες και τέτοια ευχολόγια που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τη Σύνοδο Κορυφής απλώς στην ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχών».
 
Ο αντιπρόεδρος Κατάινεν πάντως έχει προειδοποιήσει ότι η επιλογή των έργων δεν θα γίνει από πολιτικά πρόσωπα, αλλά από εμπειρογνώμωνες, με αποκλειστικό κριτήριο την οικονομική απόδοση.
 
«Μαγιά» του επενδυτικού πακέτου είναι το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» που ιδρύεται με αρχικό κεφάλαιο δεκαέξι δισ. ευρώ από ήδη εγκεκριμένα κοινοτικά προγράμματα, καθώς και άλλα έξι δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από αυτά τα χρήματα η Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα προέλθουν, μετά από μόχλευση, τουλάχιστον 315 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου