Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Καταγγέλλουν ανατροπές στα δημόσια έργα

Για ανατροπή, επί τα χείρω, της νομοθεσίας δημόσιων έργων κατήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).
Συγκεκριμένα, όλα τα μέλη του δ.σ. του ΣΑΤΕ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία για την επίσπευση, εν μέσω θέρους, της θέσπισης διατάξεων που ανατρέπουν στο σύνολό της τη νομοθεσία περί ανάθεσης και εκτέλεσης των δημόσιων έργων, με αφορμή και την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώθηκε εσπευσμένα και πλήρως το νομοσχέδιο της ΕΑΔΗΣΥ για τις δημόσιες συμβάσεις.
 
Η ανησυχία του ΣΑΤΕ πηγάζει, κυρίως, από το ότι:
 
* Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου συνιστούν ένα αδρό περίγραμμα ευρύτερων κανόνων, η συγκεκριμενοποίηση των οποίων, μέσω των Προεδρικών Διαταγμάτων, παραμένει άγνωστη παράμετρος, γεγονός που γεννά υψηλή ασάφεια και αβεβαιότητα για την κατάληξη του εγχειρήματος.
 
* Από πρώτη ανάγνωσή τους προκύπτει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι γενικές και οι κατ' άρθρο παρατηρήσεις του ΣΑΤΕ προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, που είχαν εγκαίρως υποβληθεί στους συναρμόδιους υπουργούς με τις από 3.2.2014 επιστολές.

* Καθίσταται εμφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να θεσμοθετεί αυτοβούλως επί ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, όπως είναι ο τομέας Δημόσιων Συμβάσεων Εργων και αναγκάζεται να σύρεται σε νομοθέτηση της τελευταίας στιγμής λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου