Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Αιγιαλοί: αποσύρονται οι διατάξεις περί εκμετάλλευσης από το νομοσχέδιο

Κατόπιν συνενόησης με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό έγινε η χθεσινή δήλωση Μανιάτη σχετικά με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη«η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα. Μοναδικός λοιπόν στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων… θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργαλείου χάραξης του αιγιαλού… στο σύνολο της επικράτειας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με διαφανή, επιστημονικά και περιβαλλοντικά αξιόπιστο τρόπο».
 
Στο πολιτικό επίπεδο, η δήλωση Μανιάτη σημαίνει ότι στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής θα έρθουν οι διατάξεις που αφορούν μόνο στην οριοθέτηση του αιγιαλού και όχι αυτές που αφορούν στην εκμετάλλευσή του.
 
Όπως μεταδίδει η “Καθημερινή”, οι διατάξεις αυτές θα βασιστούν στους ορθοφωτοχάρτες του Κτηματολογίου ώστε να επιτευχθεί η ταχεία χάραξη του αιγιαλού στη χώρα, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες.
 
Παρά το γεγονός ότι ο αιγιαλός δεν περιλαμβάνεται ρητώς στα προαπαιτούμενα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι προκύπτει σαφώς η ανάγκη οριοθέτησής του, αφενός, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό των διοικητικών βαρών, αφετέρου, από την ανάγκη να μπει στη σημερινή κατάσταση όπου λιγότερο από το 10% του αιγιαλού είναι οριοθετημένο με συνέπεια να μην προστατεύεται η δημόσια περιουσία.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μανιάτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε και έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη συμφωνία με την τρόικα.

Το τελικό περιεχόμενο της ρύθμισης για τους αιγιαλούς θα οριστικοποιηθεί εντός των ημερών και θα ενσωματωθεί είτε στο «πολυνομοσχέδιο» με τα προαπαιτούμενα είτε σε εκείνο για τα δάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου