Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Μετέωρη παραμένει και η «Τράπεζα Γης»

 Η «Τράπεζα Γης» θα είναι ένας μηχανισμός διαχείρισης άυλων δικαιωμάτων δόμησης, στα πρότυπα του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, με χρηματοδότηση από το «πράσινο ταμείο». 
 
 Ο θεσμός ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα παραμένει μετέωρος, αφού με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ έχει κριθεί αντισυνταγματικός. Πρόσθετο ζήτημα που ανακύπτει με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ είναι αν μπορεί να γίνεται μεταφορά συντελεστή δόμησης για να καλυφθούν πολεοδομικές υπερβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές, εφ' όσον αυτές απαγορεύονται. 
 
 Πάντως η αποτυχία του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που τώρα με την «Τράπεζα Γης» διευρύνεται η εφαρμογή του για πλήθος περιπτώσεων (δασικοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί, πρώην στρατόπεδα, διατηρητέα, ρυμοτομούμενα, παλαιές τουριστικές και βιομηχανικές μονάδες κ.ά.), εδώ και τριάντα χρόνια συνέβη κυρίως διότι η πολιτεία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην επιταγή του ΣτΕ να υπάρχουν οργανωμένες ζώνες υποδοχής του συντελεστή δόμησης με περιβαλλοντική και πολεοδομική τεκμηρίωση. 

Από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου φαίνεται πλέον αφ' ενός μεν η εισπρακτική επιδίωξη να συγκεντρωθούν άμεσα χρήματα από τα αυθαίρετα στα άδεια δημόσια ταμεία, αφ' ετέρου δε ο αγώνας δρόμου που αρχίζει το υπουργείο να προλάβει νέες προσφυγές, με πιθανότερο αποτέλεσμα και το νέο θεσμικό οικοδόμημα για τα αυθαίρετα να κατεδαφιστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικό. Ειδικότερα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν το αυθαίρετο δηλωθεί έως το τέλος του 2013, το πρόστιμο θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και σε 100 δόσεις, ενώ εάν δηλωθεί μέσα στο 2014, σε 60 δόσεις. Ακόμη, μακροχρόνια άνεργοι θα μπορούν να «νομιμοποιούν» την κύρια κατοικία τους με το 50% του προστίμου. Η έκπτωση 25% για την εφάπαξ καταβολή και 10% για την καταβολή του 30% του προστίμου εντός εξαμήνου παραμένουν. Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων και πολεοδομικών παραβάσεων μέχρι το τέλος του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου