Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Η Επιτροπή θα περιγράφει στο πόρισμά της έναν νέο μηχανισμό πλαίσιο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα αντλεί πληροφορίες από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα.
Στο νέο Μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την τρόικα αναφέρεται η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να αναπτύξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού υπολογισμού των τιμών των ακινήτων.
 
Όπως αναφέρει το νέο Μνημόνιο τον Ιανουάριο του 2015 η Κυβέρνηση θα προσαρμόσει τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και θα αλλάξει το αντικείμενο του φόρου, ώστε να φορολογεί ανά περίπτωση το ακίνητο και να μην αθροίζει προς φορολόγηση τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ατόμων ή εκμεταλλεύσεων. 
 
Στο τελικό στάδιο, το οποίο προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο του 2016, η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές αξίες.
 
Σημειώνεται πως οι προτάσεις των φορέων της αγοράς για τις αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνουν τα εξής:

 Πλήρη κατάργηση των συντελεστών εμπορικότητας, ή μείωσή τους κατά τουλάχιστον 50% στο τμήμα τους που υπερβαίνει τη μονάδα.
 
- Ουσιαστική αύξηση των συντελεστών παλαιότητας, λόγω όχι μόνον της κατάστασης της αγοράς, αλλά και της απαξίωσής τους από μέτρα όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό, η υποχρεωτική ανακαίνιση ανελκυστήρων κλπ.
 
- Κατάργηση του συντελεστή μεγέθους για τις κατοικίες μεγάλου εμβαδού οι οποίες έχουν απαξιωθεί όχι μόνον από την οικονομική κατάσταση, αλλά από το τεκμήριο κατοικίας, που αφορά και τους ενοικιαστές, γι΄ αυτό και έχουν καταστεί κυριολεκτικά πράγματα εκτός συναλλαγής «res extra commercio».
 
- Καθιέρωση μειωτικού συντελεστή για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν το φόρο κατοχής.
 
- Μαζική μείωση των «τιμών ζώνης» στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου