Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

«Πρασινίζουν» πέντε υποβαθμισμένες γειτονιές της Θεσσαλονίκης

 Νέα ταυτότητα, με περισσότερο πράσινο και χρήσεις που θα τις καθιστούν φιλικές για πεζούς και ποδηλάτες, σχεδιάζεται να αποκτήσουν πέντε από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, στις οποίες κυριαρχούν σήμερα η πυκνή δόμηση και η παντελής απουσία οποιασδήποτε κοινωφελούς υποδομής.
 
 
 Οι μελέτες για τον ανασχεδιασμό της περιοχής της Κλεάνθους, της πλατείας Μαβίλη, της Αγίας Τριάδας, τμήματος της Χαριλάου και της Γρηγορίου Ε’ εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού υπό τον τίτλο «ΘεσσαλονίκηΧ4», τον οποίο προώθησε η αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων σε συνεργασία με το φορέα «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ Α.Ε.).
 Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΑΧΑ Α.Ε. Θεοδώρα Γαλάνη υποβλήθηκαν 25 προτάσεις, με την κριτική επιτροπή να απονέμει πέντε ισότιμα βραβεία και δύο εξαγορές. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης, ο συγκεκριμένος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι συνολικού κόστους 76.444 ευρώ και επιχορηγείται από το «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ.
 
1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ (Ανδριάνα Λίμπα, Παναγιώτα Μουρατίδου)
 Η περιοχή που μελετήθηκε είναι αυτή των εργατικών κατοικιών, η οποία ορίζεται από τις οδούς Κλεάνθους, Παπαναστασίου και Πριάμου, καθώς και ανατολικά από το σχολικό συγκρότημα των 2ου και 4ου γυμνασίων Τούμπας, του 1ου πειραματικού λυκείου, του 2ου πειραματικού γυμνασίου και του 18ου λυκείου. Κεντρικό περίπατο σχεδιάζεται να αποτελέσει ο κεντρικός άξονας που συνδέει την Παπαναστασίου με το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα, ενώ στα όρια του συγκεκριμένου περιπάτου σχεδιάζονται δύο αστικές πλατείες με κοινό στοιχείο το νερό σε μορφή πίδακα. Σε τόπο συνάντησης αναδεικνύεται ο σημερινός πεζόδρομος Ι. Λούλια, ενώ προγραμματίζονται και ευρύτερες πεζοδρομήσεις.
 
2. ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΒΙΛΗ (Ασημίνα Χατζημανώλη, Αλεξάνδρα Μαραντίδου, Γιώργος-Πέτρος Λαζαρίδης)
 Η ζώνη επέμβασης ορίζεται από τις διασταυρούμενες οδούς Μαβίλη-Παλαμά και Γλάδστωνος, την πλατεία Μαβίλη και τα παρακείμενα οικοδομικά τετράγωνα. Η Μαβίλη, η Παλαμά και η Γλάδστωνος ανασχεδιάζονται ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας με ελεγχόμενη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων. Παράλληλα σχεδιάζονται περιοχές χαμηλής φύτευσης κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποτρέπεται η κίνηση του αυτοκινήτου σε μεγάλους άξονες, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την απρόσκοπτη κυκλοφορία οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
 
 
 3. ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ (Θωμάς Δαλαμπούρας, Παναγιώτα Στεργίου, Εμμανουήλ Ταβλαδάκης)
 Η δημιουργία ενός συστήματος πεζοδρόμων, που θα επιτρέπει σε πεζούς και ποδήλατα να κινούνται ελεύθερα, αποτελεί την κεντρική ιδέα για την αναμόρφωση της περιοχής της Αγίας Τριάδας, η οποία περικλείεται από τη Δελφών και τη λεωφόρο Στρατού, τη Βασιλίσσης Όλγας, την Ευζώνων και την Μπότσαρη. Στην περιοχή προτείνεται να κατασκευαστεί ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης, ώστε να αναπληρωθούν οι υπέργειες θέσεις που χάνονται λόγω της πεζοδρόμησης των οδών Σαρανταπόρου και Αμαλίας. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή οργανώνονται αλάνες ως τόποι υπαίθριων δραστηριοτήτων, αθλητισμού και παιχνιδιού, ενώ προτείνεται η δημιουργία γηπέδων μπάσκετ, τένις, ποδοσφαίρου κ.ά.
 
4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (Μαρίνα - Ιώ Τζάννες, Αικατερίνη Φούκα)
 Τα οικοδομικά τετράγωνα που επιλέχθηκαν από τους μελετητές ανήκουν στην περιοχή της Χαριλάου και περικλείονται από τις οδούς Μαρασλή, Φαίδρας, Ατρειδών και Αλκυόνης. Ο «σταυρός» που σχηματίζεται από τις οδούς Αμφιτρίτης και Αδριανουπόλεως προτείνεται να πεζοδρομηθεί, ώστε να ενταχθούν στην περιοχή χρήσεις συνάθροισης και παιχνιδιού. Σύμφωνα με τη μελέτη η γειτονιά αποκτά νέα ζωή, καθώς στην περιοχή κάνουν την εμφάνισή τους καθίσματα, τσουλήθρες και κούνιες, ενώ διασφαλίζεται προσβασιμότητα σε καροτσάκια, ποδήλατα και άτομα με αναπηρίες.
 
5. ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε’ (Μαρία Στεφανίδη - Παναγιώτης Τσιμπιρίδης)
 Η αναδιαμόρφωση των δύο ακάλυπτων χώρων που υπάρχουν μεταξύ των οδών Μαυρομιχάλη, Ζουμέτικου, Ατρειδών, Σισύφου, Χορν και Καραμανλή είναι ο κεντρικός στόχος της μελέτης που έχει εκπονηθεί για την περιοχή της Γρηγορίου Ε’. Ο ακάλυπτος χώρος σχεδιάζεται να πάρει τη μορφή μιας «αυλής», όπου θα φιλοξενούνται δραστηριότητες συνδεδεμένες με εξωαστικές χρήσεις, όπως η δενδροκομία, η καλλιέργεια κηπευτικών ή ακόμη και η πτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Η υπάρχουσα ζώνη του δρόμου και του πεζοδρομίου προτείνεται να φυτευτεί, ώστε να σχηματιστούν γραμμικές συστοιχίες φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων. Στη ζώνη αυτή θα υπάρχουν ξέφωτα, παιδότοπος, ενώ θα φιλοξενούνται και αθλητικές δραστηριότητες. Μεταξύ των άλλων προτείνεται η πεζοδρόμηση των οδών Ραγκάβη, Πεισίστρατου, Ζουμέτικου, Λαρίσης και Πατρ. Γρηγορίου Ε’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου