Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Σχέδιο για τον τουρισμό ενδέχεται να φέρει ευρώ στην Αλβανία

alt
Αξιωματούχοι του Αλβανικού τουρισμού έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής η οποία θα συντονίσει τουριστικά θέματα για το υπόλοιπο της δεκαετίας, κεφαλαιοποιώντας έναν κλάδο ο οποίος ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο υπουργός Τουρισμού Άλντο Μπούμτσι ανέφερε πως το σχέδιο πρέπει να προβλέπει τη βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τουρισμού, αντί εσπευσμένων τσιμεντοκατασκευών. Το σχέδιο καλύπτει επίσης στρατηγικής για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, βελτίωση των υπηρεσιών, καθώς επίσης προώθηση της Αλβανίας ως τουριστικό προορισμό.
Ο τουρισμός είχε κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος και απασχολεί πάνω από 138.000 άτομα, το οποίο ανέρχεται στο 6% του εργατικού δυναμικού στην Αλβανία.
Στατιστικά του κράτους δείχνουν πως ο αριθμός αλλοδαπών τουριστών στην Αλβανία έχει αυξηθεί σταδιακά από τουλάχιστον το 2007, από περίπου 1 εκατ. πριν από έξι χρόνια σε πάνω από 2,7 εκατ. το 2011, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά.
Η πόλη Χιμάρα, η οποία βρίσκεται περίπου 220 χλμ. από τα Τίρανα στο Ιόνιο, είναι ο πρώτος δήμος που κέρδισε έγκριση για την πολεοδομία του η οποία έχει επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού.
"Η Χιμάρα έχει εξαιρετικές τουριστικές προοπτικές και σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι δυνατότητες της περιοχής αυτής μπορούν να τριπλασιαστούν", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.
Ο Δήμαρχος Γιόργκο Γκόρο δήλωσε στους SETimes πως η Χιμάρα το Σεπτέμβρη πρόκειται να εκδώσει τις πρώτες άδειες ανάπτυξης, καίριες για την εξέλιξη της περιοχής.
Εν όψει των εκλογών, θα υπάρξουν νέες κατασκευές, κυρίως αναφορικά με την προσθήκη ενός ή περισσότερων ορόφων σε υπάρχοντα κτίρια ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι τουρίστες.
Τα εμβάσματα από μετανάστες, κυρίως απασχολούμενοι στην Ελλάδα, έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη επέκταση και ανάπτυξη. Ωστόσο, λόγω της Ελληνικής κρίσης, τα εμβάσματα έχουν μειωθεί σημαντικά.
"Οι κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλές, ωστόσο ελπίζουμε πως θα εγκριθούν μεγαλύτερα προγράμματα καθώς ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης", δήλωσε ο Γκόρο στους SETimes. "Αποσκοπούμε επίσης σε περαιτέρω ανάπτυξη και διατήρηση πολιτιστικών χώρων στη Χιμάρα, κυρίως εξαιρετικά πολύτιμων παλαιών κάστρων και εκκλησιών".
Ο Γκόρο ανέφερε πως για να εφαρμοστεί το αστικό σχέδιο, απαιτούνται έκτακτες επενδύσεις στην ύδρευση, την ενέργεια και τις υποδομές.
Ο Λούκε Γκιρίτσι και ο αδελφός του είναι ιδιοκτήτες του Llamani Bay, νότια της Χιμάρα. "Από τη στιγμή που κατασκευάστηκε ο δρόμος προς το Llamani Bay προ τριετίας, μας επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Είναι Αλβανοί και αλλοδαποί από όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Γκιρίτσι στους SETimes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου