Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Πειραματισμοί με επενδυτή στην Κτηματολόγιο ΑΕ

 Τη διερεύνηση εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία Κτηματολόγιο ΑΕ, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) χωρίς ωστόσο να παραθέτει, τουλάχιστον ακόμα, πειστική επιχειρηματολογία σχετικά με την αναγκαιότητα και την προοπτική ενός τέτοιου εγχειρήματος.
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέμεινε στην απόφασή του να διερευνηθεί η πιθανότητα επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Κτηματολόγιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο, Απόστολος Αρβανίτης, το σύνολο του προϋπολογισμού για τη κτηματογράφηση ολόκληρης της χώρας, είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτά δεν έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
 
Αυτό το "έλλειμμα", σύμφωνα με μια από τις απόψεις που καταγράφονται, δημιουργείται γιατί έχει αποφασιστεί εντός του 2012 να προκηρυχθούν όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα, 15.265.218 (41% του συνόλου).
 
 
Υπάρχουν εισηγήσεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης το 2020 εξυπηρετείται ακόμα και αν τα εναπομείναντα δικαιώματα προχωρήσουν σταδιακά μέχρι το 2014. Έτσι, δεν θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό, καθώς παράλληλα το ταμείο της Κτηματολόγιο ενισχύεται με τα έσοδα από τις πληρωμές των πολιτών, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκά κονδύλια.
 
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα θέματα του Κτηματολογίου υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφασή του να διερευνηθεί η πιθανότητα ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή, αφήνοντας, πάντως, αναπάντητο το ερώτημα σε ποιες χώρες έχει εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μοντέλο. Συμπλήρωσε, πως η εταιρεία κάνει σήμερα σωστά τη δουλειά της, αλλά δεν πιστεύει ότι δεν μπορεί να την κάνει καλύτερη με τη βοήθεια ενός στρατηγικού επενδυτή.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης από την πλευρά του, αν και δεν φάνηκε να προβάλλει κάποια διαφωνία, περισσότερο αναφέρθηκε στην περίπτωση να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον, εφόσον τελικά προχωρήσει μια διαδικασία για στρατηγικό επενδυτή στην Κτηματολόγιο ΑΕ.
 
Αλλωστε όπως επίσης ελέχθη, οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν από την παρούσα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν φαίνεται να προχωρά και το σχετικό με το κτηματολόγιο νομοσχέδιο η επεξεργασία του οποίου έχει ολοκληρωθεί.
 
Από τα υπόλοιπα σημεία της χθεσινής ενημέρωσης σημειώνουμε και τα εξής:
 
- Τα αποθεματικά της Κτηματολόγιο ΑΕ είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν μόνον για τους σκοπούς της κτηματογράφησης. Ο πρόεδρος της εταιρείας είπε πως το δημόσιο θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ στην εταιρεία για τη κτηματογράφηση των ακινήτων του δημοσίου, αλλά όπως πρόσθεσε η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια που η Κτηματολόγιο δεν θα τα ζητήσει καν.
 
- Για την Κτηματολόγιο ΑΕ έχει εκπονηθεί πόρισμα τεχνικής έκθεσης Ολλανδών εμπειρογνωμόνων το οποίο εκτός από το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή προτείνει να μετατραπεί η εταιρεία σε ανεξάρτητη αρχή με τη συγχώνευσή της με την εποπτική αρχή ή να μετατραπεί σε καθαρά ιδιωτική εταιρεία. Μεταξύ των συμπερασμάτων των Ολλανδών είναι ότι η υπαγωγή της Κτηματολόγιο ΑΕ στις ΔΕΚΟ την καθιστά λιγότερο ευέλικτη και δημιουργεί μεγάλο διοικητικό φόρτο.
 
- Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθείται χωροθέτηση των οριστικών κτηματολογικών γραφείων, οριστικοποίηση της δομής τους και μεταφορά της αρμοδιότητας των υποθηκοφυλακείων αποκλειστικά στο ΥΠΕΚΑ.
 
ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου