Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

25 έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη

Ο δήμος έχει προτάσεις για 25 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, τις οποίες κατέθεσε προς χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι προτάσεις του δήμου επιμερίζονται σε τρεις κατηγορίες:
1. Σε έργα και μελέτες για μεγάλης, μεσαίας και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, που μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2012, εφόσον εξασφαλιστεί έγκαιρα η χρηματοδότησή του, με 5,3 εκατ. ευρώ.
2. Σε μελέτες παλαιότερων ετών, οι οποίες χρειάζονται συμπλήρωση, επέκταση και επικαιροποίηση, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.
3. Σε διαγωνισμούς, μελέτες και έργα που αναμένεται να εκτελεστούν έως το 2015, με προϋπολογισμό 37,5 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη κατηγορία έργων και μελετών για το 2012 περιλαμβάνονται προτάσεις όπως η αναβάθμιση του οδικού άξονα Αγίου Δημητρίου, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του οθωμανικού μνημείου του Παζάρ Χαμάμ στα Λουλουδάδικα, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου της Αναγεννήσεως και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κολυμβητηρίου Τούμπας, και η ανάπλαση της πλατείας Καούδη. Στη δεύτερη κατηγορία, για επικαιροποίηση μελετών περιλαμβάνονται η μελέτη για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του δήμου Θεσσαλονίκης, η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου Ντεπό, το Επιχειρηματικό Κέντρο Λαχανόκηπων, η ανάπλαση ρεμάτων Υφανέτ, Δόξας, Ορτανσίας, Πολυγνώτου και η ολοκλήρωση της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου. Στην κατηγορία των έργων και των μελετών που μπορούν να γίνουν μέχρι το 2015 περιλαμβάνονται εκτός των άλλων ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο έως τη λεωφόρο Νίκης, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και η παρέμβαση για την ανάδειξη του Μνημείου Εβραϊκού Ελληνισμού στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Επταπύργιο, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Δώδεκα Αποστόλων και άλλες μεγάλες παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμβάλει στο ‘Πράσινο Ταμείο’ του ΥΠΕΚΑ με περισσότερα από 72 εκατ. ευρώ, μέσα από τη διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων δηλώσεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων. Δεδομένου ότι τα ποσά που εισρέουν στο ‘Πράσινο Ταμείο’ υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση έργων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση των βιώσιμων και φιλικών στο περιβάλλον πόλεων, ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί το μερίδιο που δικαιούται», δήλωσε στη «Μ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης. «Στα έργα αυτά δεν περιλαμβάνονται δράσεις σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως πράσινες στέγες, αναβάθμιση της πλατείας Χρηματιστηρίου που χρηματοδοτούνται από άλλη πηγή», προσθέτει ο κ. Κουράκης.
Οι δράσεις που προγραμματίζονται από κοινού από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το δήμο αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Την ίδια ώρα, θα γίνει γνωστό το ποσό που θα εγκριθεί τελικά για το συνολικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις αναπλάσεις.
 
Έργα για χρηματοδότηση εντός του 2012
1. Αναβάθμιση οδικού άξονα Αγ. Δημητρίου - γ’ φάση. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για την αναδιοργάνωση, τη λειτουργική αναβάθμιση της πόλης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας εντός αστικού ιστού, 1,35 εκατ. Ολοκληρωμένη μελέτη, αναμένεται χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση.
2. Ανάπλαση πλατείας Καούδη. Μεσαίας κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση ενός κοινόχρηστου χώρου και την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού τοπίου, 1 εκατ. Oλοκληρωμένη μελέτη, αναμένεται χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση.
3. Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου οθωμανικού μνημείου Παζάρ Χαμάμ (Λουλουδάδικα). Μεσαίας κλίμακας παρέμβαση για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου και απόδοση στους κατοίκους ενός διαμορφωμένου κοινόχρηστου χώρου, 135.000 ευρώ. Ολοκληρωμένη μελέτη, αναμένεται χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση.
4. Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου διατηρητέου κτιρίου Αναγεννήσεως. Μικρής κλίμακας παρέμβαση για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου και απόδοση στους κατοίκους ενός διαμορφωμένου κοινόχρηστου χώρου, 300.000 ευρώ. Εκπονείται μελέτη, ποσό κατ’ εκτίμηση.
5. Ανάπλαση παιδικών χαρών για πιστοποίηση. Μικρής κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση ενός κοινοχρήστου χώρου, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου και την απόδοσή του στο κοινό, 592.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.
6. Ανάπλαση παιδικών χαρών. Μικρής κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση ενός κοινοχρήστου χώρου, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου και την απόδοσή του στο κοινό, 575.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.
7. Έργα αναπλάσεων σε πάρκα και νησίδες πρασίνου στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αειφορικής και βιώσιμης διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος. Μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού, με διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης, 500.000 ευρώ. Ολοκληρωμένη μελέτη, αναμένεται χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση.
8. Διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου Κολυμβητηρίου Τούμπας. Μεσαίας κλίμακας παρέμβαση για την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος πολιτιστικών και αθλητικών χώρων της Τούμπας και απόδοση στους κατοίκους ενός διαμορφωμένου κοινόχρηστου χώρου, 850.000 ευρώ. Ολοκληρωμένη μελέτη, αναμένεται χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση.
 
Μελέτες παλιές για συμπλήρωση, επέκταση, επικαιροποίηση
1. Mελέτη Αναθεώρησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) δήμου Θεσσαλονίκης. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για την αναδιοργάνωση της πόλης λόγω παρέλευσης 17 ετών από την αρχική έγκρισή του, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη σύνταξη των ΓΠΣ, τη μεταβολή των δεδομένων του υπερκείμενου σχεδιασμού και τις πληθυσμιακές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων 20 ετών, 357.000 ευρώ.
2. Μελέτη αποκατάστασης διατηρητέου κτιρίου «Ντεπό». Μεσαίας κλίμακας παρέμβαση για την προστασία και ανάδειξη του διατηρητέου συγκροτήματος και την ενίσχυση της σχολικής στέγης, 600.000 ευρώ.
3. Επιχειρηματικό Πάρκο περιοχής Λαχανόκηπων. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση μητροπολιτικού χαρακτήρα για την αποκατάσταση μιας υποβαθμισμένης περιοχής, την περιβαλλοντική εξυγίανσή της και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, 200.000 ευρώ.
4. Ανάπλαση ρεμάτων α) Υφανέτ, β) Δόξας, γ) Ορτανσίας, δ) Πολυγνώτου. Μεσαίας κλίμακας παρεμβάσεις για την περιβαλλοντική εξυγίανση των χώρων, τη διαμόρφωση και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, 600.000 ευρώ.
5. Ολοκλήρωση μελέτης για ανάπλαση πλατείας Διοικητηρίου. Μεσαίας κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, την αναβάθμιση μιας υποβαθμισμένης περιοχής και την αισθητική βελτίωση του αστικού τοπίου, 250.000 ευρώ.
 
Διαγωνισμοί, μελέτες, έργα που θα εκτελεστούν έως το 2015 (τριετές πρόγραμμα)
1. Υλοποίηση πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Αγίας Σοφίας. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού ιστού και βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων - επισκεπτών), 4,5 εκατ. ευρώ.
2. Υλοποίηση πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Επταπυργίου. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, 2,5 εκατ. ευρώ.
3. Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου μνημειακού συνόλου 12 Αποστόλων. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου, την αποκατάσταση μιας υποβαθμισμένης περιοχής, τον έλεγχο των χρήσεων γης και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του μνημειακού συνόλου, 2,5 εκατ. ευρώ.
4. Ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας. Μεσαίας κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων - επισκεπτών, 3 εκατ. ευρώ.
5. Μνημείο Εβραϊκού Ελληνισμού - Δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού. Μεσαίας κλίμακας παρέμβαση μητροπολιτικού χαρακτήρα για την αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού, 1 εκατ. ευρώ.
6. ΘεσσαλονίκηΧ4. Παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για την αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού, τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, 150.000 ευρώ.
7. Πλατεία Αριστοτέλους. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων - επισκεπτών, 3,5 εκατ. ευρώ.
8. Πλατεία Δημαρχείου - Τοπόσημο πόλης. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση μητροπολιτικού χαρακτήρα για την αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού, την ανάδειξη του κτιρίου και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων - επισκεπτών), 7,5 εκατ. ευρώ.
9. Ανάπλαση οδού Τσιμισκή (από Διαγώνιο μέχρι Βενιζέλου) και μετατροπή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων - επισκεπτών, 3,8 εκατ. ευρώ.
10. Δημοτικός χώρος στάθμευσης 100 θέσεων στο δημοτικό οικόπεδο Καρακάση - Στρωμνίτσης. Μικρής κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου, τη λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων - επισκεπτών, 3,5 εκατ. ευρώ.
11. Ανάπλαση οδού Καρακάση. Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη λειτουργική αναβάθμιση του αστικού ιστού και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων - επισκεπτών, 3,5 εκατ. ευρώ.
12. Μελέτη και αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου πρώην ιταλικού προξενείου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Μεσαίας κλίμακας παρέμβαση για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου και την αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου, 2,3 εκατ. ευρώ.
 
http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου