Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

EWEA: Η Πιο Οικονομική Επιλογή η Ηλεκτροπαραγωγή από 100% ΑΠΕ

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) για το Ενεργειακό Οδικό Χάρτη 2050, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζεται ότι αποδεικνύεται πως η επίτευξη του στόχου 100% Α.Π.Ε. στον ηλεκτρισμό το 2050 είναι η πιο οικονομική επιλογή.
 
Ας σημειωθεί ότι ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Oettinger ζητά δέσμευση υλοποίησης των ενεργειακών στόχων του 2030, το 2014.
Ο Ενεργειακός Χάρτης 2050 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι ένα ενεργειακό μείγμα με υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων – με 97% διείσδυση ΑΠΕ στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου 49% διείσδυση της Αιολικής Ενέργειας το 2050- έχει το ίδιο συνολικό ενεργειακό κόστος με οποιοδήποτε άλλο σενάριο απανθρακοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος.
Ο Ενεργειακός Χάρτης που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει πέντε σενάρια. Και τα πέντε επιτυγχάνουν 85% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2050, με βάση διάφορα μείγματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πυρηνικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων με δέσμευση/αποθήκευση άνθρακα (CCS) και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τη διαμόρφωση, το 2014, δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ το 2030. Όπως τονίζει η EWEA, η ανακοίνωση αυτή θα μπορούσε να είναι σαφέστερη. Ωστόσο με την ισχυρή δήλωσή του, ο Επίτροπος Ενέργειας Oettinger ξεδιάλυνε το τοπίο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και στους πολίτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να δώσουν στην Επιτροπή μια σαφή εντολή να προτείνει φιλόδοξους δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ για το 2030.
Και τα πέντε σενάρια του Χάρτη αποδεικνύουν ότι η Αιολική Ενέργεια θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε σχέση με κάθε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050: μεταξύ 32% και 49% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα παράγεται από αιολική ενέργεια. Η EWEA θεωρεί ότι είναι κρίμα που η Επιτροπή δεν δίνει έμφαση στο γεγονός αυτό σε κανένα σημείο της ανακοίνωσής της
Από την άλλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, στον Χάρτη υπάρχουν μη αναμενόμενες υποθέσεις ή υπερβολικά συμπεράσματα σε όλα τα σενάρια, όπως ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν από 100$ το βαρέλι που είναι σήμερα στα 70$ μέχρι το 2050. Ότι το 2050 η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα έχει την ίδια τιμή με σήμερα. Ότι θα μειωθεί το κόστος της πυρηνικής ενέργειας και ότι δεν θα απαιτηθούν νέες υποδομές για φυσικό αέριο ή CCS για τα επόμενα 40 χρόνια. Όπως τονίζει η EWEA, παρά τις εξαιρετικά εναντίον των ΑΠΕ αυτές υποθέσεις, τα σενάρια επιβεβαιώνουν ότι η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μέλλον δεν θα κοστίζει ακριβότερα στην Ευρώπη, από ότι η χρήση άλλων μορφών ενέργειας. Ένα σενάριο με την μέγιστη χρησιμοποίηση των ΑΠΕ θα ήταν και το οικονομικότερο.
 
http://www.energia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου