Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ευρωζώνη: Πτώση της κατασκευαστικής παραγωγής τον Οκτώβριο

 ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτώση εμφάνισε η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σε ακόμη ένα σημάδι πως η οικονομία θα επιδεινωθεί το τέταρτο τρίμηνο.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η παραγωγή υποχώρησε κατά 1,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση, ενώ ήταν κατά 2,8% μειωμένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
 
Η αποδυνάμωση στον κλάδο των κατασκευών προστίθενται στις ενδείξεις πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ χάνει τη δυναμική της. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί σύντομα, ακόμα και κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
 
Τα κράτη-μέλη μειώνουν τις δαπάνες για να αντιμετωπίσου τα προβλήματα χρέους την ίδια στιγμή όπου καταναλωτές και επιχειρήσεις χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της οικονομίας, αφήνοντας πολύ μικρά περιθώρια ανάπτυξης.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα το Δεκέμβριο προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 0,3% για το 2012, αλλά επεσήμανε πως οι προβλέψεις της περιλαμβάνουν την πιθανότητα συρρίκνωσης της οικονομίας κατά 0,4%. Για αυτό το έτος, αναμένει ανάπτυξη κατά 1,6%.
 
Το Σεπτέμβριο, η παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 1,5% σε μηνιαία βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου