Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μετακίνηση επαγγελματιών στην Ε.Ε. με ειδική ταυτότητα

Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας για εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθεια να διευκολύνει τη μετακίνησή τους εντός της ενιαίας αγοράς. Παράλληλα, σε κάθε κράτος-μέλος θα δημιουργηθούν υπηρεσίες «μιας στάσης», οι οποίες θα διεκπεραιώνουν τα αιτήματα πολιτών για αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων.
 
Η νομοθετική πρόταση της επιτροπής σαφώς έχει στόχο να διευκολύνει τη μετακίνηση επαγγελματιών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, αφού εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν 16 εκατ. θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό.
 
Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα θα έχει τη μορφή ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού, μέσω του οποίου θα αναγνωρίζονται ευκολότερα, γρηγορότερα, οικονομικότερα και με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες τα επαγγελματικά προσόντα ενός πολίτη. Ουσιαστικά θα μεταφερθούν οι περισσότερες γραφειοκρατικές εργασίες για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων ενός Ευρωπαίου σε άλλο κράτος-μέλος από τον ίδιο στις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών. Η διαδικασία θα διαρκεί έξι εβδομάδες από 12 που ισχύει σήμερα για επαγγέλματα με αυτόματη αναγνώριση. Η επαγγελματική κάρτα θα έχει ισχύ δύο ετών.
 
Το δεύτερο βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης» εντός των Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Οδηγίας για τις υπηρεσίες. Ειδικότερα, στα ΚΕΕ θα παρέχεται πλήρης κατάλογος των Αρχών που είναι αρμόδιες για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και των αναγκαίων εγγράφων, ενώ ο πολίτης θα μπορεί να ολοκληρώνει τη διαδικασία μέσω Ιντερνετ. Παράλληλα επικαιροποιούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις εκπαίδευσης για γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, μαίες, κτηνιάτρους και αρχιτέκτονες, ενώ τα κράτη-μέλη θα είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τα υπόλοιπα όταν αφαιρούν από επαγγελματία στον τομέα της υγείας την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.
 
Τρίτο βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η θέσπιση κοινών πλαισίων εκπαίδευσης και εξετάσεων, γεγονός που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα επέκτασης σε νέα επαγγέλματα του μηχανισμού αυτόματης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. «Η πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση της κινητικότητας των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ.
 
http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου