Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Xάνουν δικαιώματα οι κτηνοτρόφοι χωρίς τοπογραφικά για βοσκοτόπια

Χωρίς δικαιώματα και τις επιδοτήσεις που απορρέουν από αυτά κινδυνεύουν να μείνουν οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν τοπογραφικά για τα βοσκοτόπια τους.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κρήτη λόγω του ιδιόμορφου καθεστώτος στις ιδιοκτησίες των βοσκοτόπων. Όπως έχουν ξεκθαρίσει οι φορείς της Κρήτης, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες του νησιού έχουν, κατά τα προηγούμενα έτη, οριοθετήσει τις περιοχές που οι Δήμοι χαρακτηρίζουν ως κοινοτικά-δημόσια βοσκοτόπια!
«Υπάρχει τεράστιο θέμα σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις που τίθενται εδώ και πολλά χρόνια», όπως εξηγεί στη «Νέα Κρήτη» ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης. Και ξεκαθαρίζει ότι «όλες οι εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν σταβλικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να έχουν άδεια εγκατάστασης. Και όταν έχουν σταβλικές εγκαταστάσεις, πρέπει να είναι νόμιμες. Όταν δεν έχουν, πρέπει να βγάλουν ένα τοπογραφικό, που θα αναφέρει σε ποιο σημείο είναι η μάντρα. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ κάποιοι άνθρωποι, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το υπουργείο να ανοιχτεί αυτός ο δρόμος για την αδειοδότηση».
Και τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης των κτηνοτρόφων και να τους πουν υπεύθυνα να φροντίσουν να βγάλουν άδειες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να απευθύνονται άμεσα στους μηχανικούς τους, γιατί πάρα πολύ σύντομα μπορεί να χάσουν τις επιδοτήσεις τους!
«Αλλά το θέμα», όπως λέει, «είναι ότι ο αρμόδιος φορέας, που είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέσω αυτού ο διαχειριστής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν κάνει χρήση της δύναμης του Τύπου, ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο, για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».
Πίσω απ’ όλα αυτά τα ζητήματα, όπως εξηγεί ο Αλέκος Στεφανάκης, κρύβεται το πρόβλημα ότι δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκαθαριστεί πως όλοι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποκτήσουν άδεια στην εκμετάλλευσή τους.
«Αυτό κάποια στιγμή θα το κάνουν αιφνιδιαστικά, όπως αιφνιδιαστικά έβγαλαν μια νομοθεσία πέρυσι το Μάιο, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν, ότι για να πάρει ο κτηνοτρόφος την ενίσχυση παίζει ρόλο ο αριθμός των μικροβίων στο γάλα που παράγει, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει το τι γίνεται.
Έτσι, οι μισοί κτηνοτρόφοι έχουν πάρει χρήματα, οι άλλοι μισοί δεν έχουν πάρει. Ο ΕΛΓΟ μετράει μέχρι 1.700.000 μικρόβια. Τα άλλα εργαστήρια δίνουν 3.000.000. Ένα αλαλούμ. Γιατί οι φορείς που είναι αρμόδιοι, και ορισμένοι από αυτούς πληρώνονται αδρά από το παραγωγικό σύστημα, δεν ασχολούνται και δεν κάνουν τη δουλειά τους».
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης είναι θετικός υπέρ των αδειοδοτήσεων, αφού, όπως λέει, είναι κάτι που το ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θα πρέπει, όπως λέει, να βγει η κυβέρνηση και να δώσει μια οριστική ημερομηνία, λέγοντας: «Μέχρι τότε θα πρέπει να έχετε βγάλει άδεια εγκατάστασης». Διότι μέχρι σήμερα υποβάλλει τα δικαιολογητικά του ο κτηνοτρόφος και δεν ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν ύπαρχε αυτό το δικαιολογητικό. Κάποια στιγμή οι Βρυξέλλες θα το ζητήσουν, θα πιέσουν και θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το πρόβλημα έχει περάσει πολλά κύματα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έφτιαξε μια νομοθεσία 12 σελίδων για να απλοποιήσει το θέμα. Και μετά από τρεις-τέσσερις μήνες έβγαλε το ίδιο το υπουργείο μια διευκρινιστική για εφαρμογή του νόμου, 80 σελίδες. Αυτό δεν είναι κράτος. Αυτή δεν είναι δομή. Και κάποια στιγμή πρέπει να αναληφθούν ευθύνες, για να μπορέσει να λειτουργήσει η οικονομία και η κοινωνία»!
Στο μεταξύ, άσχετα με τις συνεχείς αναβολές και τις επαναλαμβανόμενες προθεσμίες, ο Αλέκος Στεφανάκης είναι ξεκάθαρος: «Η προθεσμία είναι ληγμένη εδώ και πολλά χρόνια. Όπως επίσης είναι ληγμένη εδώ και πολλά χρόνια και η προθεσμία για τον έλεγχο του προγράμματος της βουρκέλας και του μελιταίου πυρετού. Αλλά δεν κάναμε τίποτα. Τώρα τα φορτώσανε και αυτά στους κτηνοτρόφους»…
Παρακάτω, ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά, ως παράδειγμα του τρόπου αντιμετώπισης των κτηνοτρόφων από το επίσημο κράτος: «Υπάρχει ο ΕΛΟΓΑ, που κρατάει το 0,4% της αξίας του γάλακτος για να βοηθήσει στην ποιότητα του γάλακτος. Ουδεμία ενημέρωση. Ουδεμία επαφή. Και μια στιγμή παίρνει από τον ΕΛΟΓΑ τους γεωμετρικούς μέσους όρους ο ΟΠΕΚΕΠΕ και αρχίζει και κόβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτά τα πράγματα γίνονται μόνο στην… Μπανανιά, που λέγεται Ελλάδα»…
Η λύση στο πρόβλημα της δήλωσης των ιδιωτικών βοσκοτόπων στην Κρήτη μπορεί να δοθεί πολύ ευκολότερα – σύμφωνα με τους κτηνοτροφικούς φορείς και τα περυσινά ψηφίσματά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα:
  • Αποστολή από τους φορείς στον αρμόδιο για την κατανομή των δημόσιων εκτάσεων φορέα, των ενοτήτων που περικλείονται στις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Δήμοι όσον αφορά στα κοινοτικά βοσκοτόπια.
  • Αποστολή από τα Δασαρχεία των περιοχών όπου απαγορεύεται ρητώς η βόσκηση (αναδασωτέες περιοχές – δρυμοί).
  • Βεβαίωση από τα Δασαρχεία ότι σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές επιτρέπεται η χρήση τους ως βοσκότοπου, χωρίς το συγκεκριμένο έγγραφο να υπεισέρχεται σε θέματα ιδιοκτησίας, που διαφεύγουν άλλωστε της αρμοδιότητας των Δασαρχείων.
  • Φόρτωση άμεσα των αγροτεμαχίων του 2014 με τα δηλωμένα ιδιωτικά βοσκοτόπια στο ΟΣΔΕ του 2015, ώστε να προχωρήσει η επεξεργασία τους (λήξεις ενοικιαστηρίων – νέες μισθώσεις κ.λπ.).
«Με τις παραπάνω προτάσεις που σας αναφέρουμε θεωρούμε ότι πλέον κρίνεται μη απαραίτητη η προσκόμιση τοπογραφικών, η οποία θα πρόσθετε ένα επιπλέον δυσβάστακτο κόστος στις πλάτες των κτηνοτρόφων σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», είχαν ξεκαθαρίσει αλλά… δεν εισακούστηκαν, όπως αποδεικνύεται.
(Με πληροφορίες από «Νέα Κρήτη»)
Πηγή: www.ypaithros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου