Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Πρόταση – βόμβα για το νέο ΕΝΦΙΑ

H φορολογική λαίλαπα που θα έρθει με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές δεν θα αφήσει ούτε την ακίνητη περιουσία ανέγγιχτη.
AKINHTAΗ ανάγκη για να βρεθούν έσοδα 2,65 δις από τον ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την υποχρέωση για χαμηλές αντικειμενικές αξίες, στα όρια των εμπορικών, αναμένεται να αλλάξει τα πάντα με τους συντελεστές.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών θα μοιάζει με τον παλιό ΦΜΑΠ μόνο που δεν θα αφορά μόνο τις μεγάλες περιουσίες αλλά και τις μικρότερες. Οι δανειστές πριν φύγουν για να κάνουν το δικό τους Πάσχα, πήραν στοιχεία για τις αντικειμενικές αξίες, ζήτησαν τις μέσες τιμές ζώνης ανά περιοχή.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει ότι θα αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές αξίες των ακινήτων του καθενός και όχι η επιφάνεια του κάθε ακινήτου ξεχωριστά όπως ισχύει τώρα. Δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξεκινήσει να εισπράττεται μέσα στο καλοκαίρι, θεωρείται αμφίβολο αν υπάρχει πλέον χρόνος να προχωρήσει τέτοιος ανασχεδιασμός τουλάχιστον για το 2016.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει σημαντικά τα μεσαία και μεγάλα ακίνητα ώστε να προκύψουν μειώσεις για τις μικρές περιουσίες.  Η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ από τις μεγάλες περιουσίες, κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Ακόμη εξετάζεται και η αύξηση του συμπληρωματικού φόρου που αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα άνω των 300.000 ευρώ. Μάλιστα, από τις αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο θα πρέπει να προκύψουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ (δεν αποκλείεται να φθάσουν και στο επίπεδο των 400 εκατ. ευρώ, αν κριθεί απαραίτητο).

Πηγή:ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου