Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ouarzazate: «Άναψε» το Φωτοβολταϊκό Πάρκο-Μαμούθ στην Άκρη της Σαχάρας


Ο βασιλιάς του Μαρόκου σήκωσε το μεσημέρι της Πέμπτης τον πρώτο διακόπτη του φωτοβολταϊκού πάρκου Ouarzazate, που σύντομα θα αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ηλιακό πάρκο στην χώρα, συναγωνιζόμενο σε επιφάνεια την ίδια την πρωτεύουσα της χώρας, Ραμπάτ (117 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Το αχανές πάρκο στην άκρη της Σαχάρας θα ηλεκτροδοτεί τα σπίτια ενός εκατομμυρίου Μαρόκινών όταν ολοκληρωθεί το 2018, με την χώρα να στοχεύει σε μία ολοκληρωτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030.

Το τμήμα που εγκαινιάστηκε σήμερα, θα παρέχει στους κατοίκους του Ραμπάτ 160MW με απώτερο στόχο τα 580MW. Oι επιστήμονες υπολογίζουν πως η χώρα θα «γλιτώσει» από ρύπους εκατοντάδων χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Για την ώρα, το πάρκο τροφοδοτεί τα νοικοκυριά 650.000 ανθρώπων από την αυγή έως και τρεις ώρες μετά την δύση του ηλίου, με τις παραβολικές επιφάνειες των φωτοσυλλεκτών να ακολουθούν την φαινόμενη ηλιακή τροχιά, κινητοποιώντας τις τεράστιες τουρμπίνες του σταθμού.

Την ίδια ημέρα, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 4ος έθεσε και τα θεμέλια για το δεύτερο τμήμα του πάρκου.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Αφρική», σχολίασε η Μαφάλντα Ντουάρτε, διευθύντρια του Κλιματικού Αποθεματικού Ταμείου (CIF), που συμμετέχει με 435 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή του πάρκου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περί τα 9 δισεκατομμύρια.

Το βορειοαφρικανικό κράτος σκοπεύει, έως το 2020, να εξασφαλίζει το 42% των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την ισομερή συμμετοχή ηλιακών, αιολικών και υδροηλεκτρικών πάρκων.

Μια ενεργειακή μετάβαση αυτής της κλίμακας θα είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες στην περιοχή. Το CIF προβλέπει μία αύξηση της παγκόσμιας «αλιευόμενης» ηλιακής ενέργειας κατά 5 γκιγκαβάτ, θα έριχνε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 14% ενώ στα 15GW, η μείωση θα ήταν τουλάχιστον 44%.

Οι ενεργειακές ανάγκες του Μαρόκο αυξάνονται ετησίως κατά 7% και το 97% αυτώνκαλύπτονταν ως τώρα από εισαγωγές. Αν τα σχέδια της κυβέρνησης ολοκληρωθούν, το Μαρόκο όχι μόνο θα γίνει ενεργειακά αυτόνομο, αλλά θα εξάγει και ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας στην Ευρώπη.

Περίπου 3,9 δισεκατομμύρια του κόστους του Qarzazate προέρχονται από ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW που συμμετέχει με 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που συνεισέφερε 596 εκατομμύρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκταμίευσε για τον ίδιο σκοπό 400 εκατομμύρια.
Πηγή: energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου