Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Σχεδόν ένα εκατ. οι δηλώσεις αυθαιρέτων και έπεται συνέχεια

αυθαίρεταΗ «νομιμοποίηση» δεν έχει τέλος με τις οικοδομικές αυθαιρεσίες που υπάρχουν και αυτό το γνωρίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, φροντίζουν να γεμίζουν τα ταμεία του κράτους με τις «τακτοποιήσεις» κτισμάτων ανά τη χώρα.
Οι δηλώσεις για τη «νομιμοποίηση» αυθαιρεσιών προσεγγίζουν πλέον το ένα εκατομμύριο (980.000 για την ακρίβεια) και μάλλον δεν θα σταματήσει η σχετική διαδικασία, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει «ψωμί».
Τα έσοδα από τους «παράνομους» ιδιοκτήτες που θέλησαν να συμμορφωθούν ξεπερνούν πλέον το 1,5 δις. Ευρώ, αλλά καταγράφεται υποχώρηση του ρυθμού συμμετοχής των πολιτών στην όλη διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναζητεί τρόπο αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος και δεν αποκλείεται μέχρι το καλοκαίρι να παρουσιάσει μια νέα ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Ήδη, το υπουργείο έχει ανακοινώσει την πρώτη παράταση στις προθεσμίες του ισχύοντος ν.4178/13 περί «νομιμοποίησης» αυθαιρέτων έως τις 8 Οκτωβρίου 2016.
Με τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου έχουν γίνει 417.864 δηλώσεις πολεοδομικών αυθαιρεσιών, από τις οποίες οι 157.571 βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο, 139.944 βρίσκονται στα ενδιάμεσα στάδια της διαδικασίας και σε 120.273 περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής με την καταβολή ολόκληρου του προστίμου.
Στα αυθαίρετα αυτά χρειάζεται να προστεθούν οι 284.387 δηλώσεις που είχαν γίνει με τον προηγούμενο νόμο (ν.4014/11, που ακυρώθηκε από το ΣτΕ) και μεταφέρθηκαν στον ισχύοντα ν.4178/13. Υπάρχουν και 278.442 δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον ν.4014/11, αλλά δεν μεταφέρθηκαν στον νέο νόμο.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν επιμέρους προβλήματα, όπως το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων πλήρωσαν μόνον το παράβολο ή κάποιες από τις δόσεις και μετά σταμάτησαν.
Το υπουργείο δεν έχει ακόμα και σήμερα πρόσβαση στη  σχετική βάση δεδομένων, την οποία δημιούργησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, καθώς μέχρι στιγμής η απαραίτητη σύμβαση ανάμεσα στα δύο παραπάνω μέρη δεν έχει υπογραφτεί και καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί.
Τέλος, παρατηρείται και απουσία ελέγχων ως προς το εάν έπρεπε κάποια αυθαίρετα να δηλωθούν ή όχι και γι’ αυτό οι 980.000 δηλώσεις ίσως τελικά είναι λιγότερες.
 Πηγή:greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου