Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ


ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Το 500ευρω αποτέλεσε αντικείμενο ερώτησης προς τον 
πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...
Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε ερώτηση για πιθανή λήψη μέτρων για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ απάντησε πως το χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες και ότι η ΕΚΤ εξετάζει την ανάληψη δράσης σε αυτό το μέτωπο. Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναντά τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας, η οποία θεωρεί το 500ευρω νόμισμα αποθησαυρισμού και άρα νόμισμα το οποίο αποσύρει από την κυκλοφορία τραπεζογραμμάτια και ισχυροποιεί το ευρώ. Η αντικατάσταση του 500ευρου θα οδηγήσει στην απώλεια αυτού του πλεονεκτήματος, για μία χώρα που επιμένει σθεναρά στο σκληρό ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας το θέμα έχει ειδικό ενδιαφέρον λόγω των capital controls, αλλά και επειδή πολλοί καταθέτες έχουν κάνει αναλήψεις σε 500ευρα, αφού με αυτό τον τρόπο αποθήκευσαν σε θυρίδες μεγάλα ποσά.
Το 500ευρω πάντως δεν θα καταργηθεί. Απλώς θα σταματήσει η εκτύπωσή του και όσα νομίσματα περιέρχονται στις τράπεζες δεν θα επανέρχονται στην κυκλοφορία έως ότου ελαχιστοποιηθούν. Αρα θα συνεχίσει να αποτελεί μέσο συναλλαγής.
Ωστόσο, επειδή οι τράπεζες δέχονται αιτήματα να αλλάξουν τα 500ευρα των πελατών τους προέβλεψαν διαδικασία, η οποία αλλάζει τα νομίσματα των 500 ευρώ με άλλα μικρότερα της αρεσκείας του πελάτη, αφού πρώτα τα χρήματα κατατεθούν σε λογαριασμό του πελάτη με τα απαραίτητα γι' αυτό τον σκοπό δικαιολογητικά.
Στη συνέχεια μπορεί να γίνεται ανάληψη όλου του ποσού σε μικρότερα νομίσματα. Ομως αυτό θα ισχύσει για οποιαδήποτε αλλαγή χαρτονομίσματος οποιασδήποτε αξίας.


Πηγή:ΦΩΝΑΚΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου