Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

ΣτΕ: Άκυρη η Απόφαση Σκουρλέτη για τα Μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, ακύρωσε -κατά πλειοψηφία- την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και το έγγραφο της προϊσταμένης της επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, που ανακαλούσε την λειτουργία των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις προσφυγές της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Συγκεκριμένα, έκαναν δεκτές τις σχετικές προσφυγές κατά της απόφασης Σκουρλέτη, δεσμευόμενοι ουσιαστικά από την υπ' αριθ. 3191/2015 απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό των σημερινών αποφάσεων της Ολομέλειας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την εν λόγω απόφασή του είχε κρίνει ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγω ανάκλησης της άδειας.

Ακόμη, η Ολομέλεια αναφέρει ότι υπάρχει το δεδικασμένο της υπ' αριθ. 3191/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος, η οποία μάλιστα ανέπεμψε το ζήτημα τότε (Αύγουστος 2015) στο υπουργείο για να εκδώσει νέα απόφαση με νόμιμη αιτιολογία.
Σκουρλέτης: Το ΣτΕ δεν εξέτασε επί της ουσίας την υπόθεση

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι:

«Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ' αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε' Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28.4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

»Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Πυρά» κατά του κ. Σκουρλέτη εξαπέλυσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ.

Σε ανακοίνωση ΝΔ τονίζεται ότι «το ΣτΕ ακυρώνει οριστικά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη και της Κυβέρνησης να σταματήσουν το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής.

»Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται να σεβαστεί, επιτέλους, τη νομιμότητα, να εγκαταλείψει τις κομματικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων».

«Όταν σε μια χώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ο κατεξοχήν αυστηρός κριτής σε θέματα περιβάλλοντος, με μια σειρά σημερινών αλλά και παλαιότερων αποφάσεων του, ασκεί το ρόλο του υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, τότε είναι φανερό ότι η χώρα πάει στα βράχια και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να πάει σπίτι του» δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα ενέργειας.
Άλλες έξι αποφάσεις

Παράλληλα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ δημοσίευσε έξι αποφάσεις, που αφορούν την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», και ειδικότερα με την υπ' αριθ. 219/2016 απόφασή τους ακύρωσαν την από 26.2.2015 υπουργική απόφαση με την οποία ανακλήθηκε η θεώρηση της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρολομηχανολογικής μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών, όπως ακύρωσαν και την απόφαση της Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της επίμαχης εταιρείας για την έκδοση άδειας δόμησης της, ενώ με την υπ' αριθ. 221/2016 απόφαση ακυρώνεται η παράλειψη του ΥΠΕΝ να προβεί στην έγκριση προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης που αφορά την νέα μονάδα εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου.

Ακόμη, με τις υπ' αριθ. 222-223/2016 αποφάσεις απορρίπτονται οι αιτήσεις του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Μ. Παναγιά και ενός κατοίκου της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 17.9.2014 απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου Σκουριών, ενώ με την υπ’ αριθ. 220/2016 απόφαση απορρίφθηκε η προσφυγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Αριστοτέλη να εκδώσει άδεια δόμησης για τη μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών.
Πηγή: energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου