Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

«Μαχαίρι» σε έργα και υπηρεσίες λόγω μεσοπρόθεσμου

Το περαιτέρω «ψαλίδισμα» στους πόρους της αυτοδιοίκησης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοβαρές… εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους πολίτες, ενώ δεκάδες δήμων φαίνεται πως θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, αδυνατώντας να καταβάλουν ακόμη και τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων τους.
 Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι δήμοι θα αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, ενώ επισημαίνουν ότι οι περικοπές σε πόρους και κυρίως σε προσωπικό θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια θεμελιώδεις υπηρεσίες, όπως αυτές της καθαριότητας, στα χέρια ιδιωτών.
  
Στην πλάτη των δημοτών
 «Με την απαράδεκτη αυτή πολιτική, η οποία ασκείται, οι δήμοι θα αναγκαστούν είτε να τερματίσουν κάθε κοινωνική τους παρέμβαση είτε να μετατρέψουν μια σειρά υπηρεσιών τους σε ανταποδοτικές», προειδοποίησε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας με νόημα ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ουσιαστικά καλούνται οι δημότες, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, να πληρώσουν για ακόμη μια φορά το μάρμαρο.
 «Πλέον, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τα αθλητικά ή τα πολιτιστικά μας προγράμματα, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσδώσουμε σε αυτά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Επειδή μάλιστα με τις περικοπές που υφίστανται οι δήμοι στα οικονομικά τους πολύ άμεσα θα έχουν πρόβλημα ακόμη και να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, θα χρειαστεί να καλύψουν ανταποδοτικά τις δαπάνες ακόμη και για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
  
«Βρόχος» οι νέες αρμοδιότητες
 Την οργίλη αντίδραση των δημάρχων της χώρας έχει προκαλέσει το γεγονός ότι την ώρα που το μεσοπρόθεσμο επιβάλλει εν πολλοίς πάγωμα προσλήψεων και ο κρατικός προϋπολογισμός μείωση χρηματοδοτήσεων, οι δήμοι της χώρας καλούνται από το νέο έτος, βάσει του «Καλλικράτη», να αναλάβουν περίπου διακόσιες νέες αρμοδιότητες.
 «Διαρκώς στην τοπική αυτοδιοίκηση μεταφέρονται νέες αρμοδιότητες, δυστυχώς χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Φοβάμαι ότι το 2013 θα είναι κατά κάποιον τρόπο μια ‘πειραματική’, μια χρονιά-σταθμός, κατά την οποία θα σταθμίσουμε πώς θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης.
 Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δημήτρη Σαραμάντο, οι καλλικρατικοί δήμοι θα κληθούν από το νέο έτος να οργανώσουν πολεοδομικά γραφεία, αλλά και να αναλάβουν την απόδοση στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων. «Ποιο πολεοδομικό γραφείο να οργανώσουμε, όταν στον δήμο έχουμε όλους κι όλους έξι μηχανικούς, και ποια προνοιακά επιδόματα να διαχειριστούμε, όταν δεν έχουμε διαθέσιμο κανέναν υπάλληλο για αυτή την εργασία;», διερωτήθηκε ο κ. Σαραμάντος.
 «Στον δήμο Θέρμης υπολογίζουμε ότι προνοιακών επιδομάτων δικαιούνται τουλάχιστον τριακόσια άτομα. Πώς θα εξυπηρετήσουμε τον κόσμο αυτό, όταν όχι μόνο δεν μας επιτρέπουν να προσλάβουμε προσωπικό, αλλά επιχειρούν ακόμη και να θίξουν το υφιστάμενο από τον κλάδο των διοικητικών;», σχολίασε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
 Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) υπολογίζει ότι οι πόροι που θα κατευθυνθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα στο 2013 θα είναι λιγότεροι κατά περίπου 1,74 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. «Εάν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε ολική κατάρρευση», προειδοποιεί η ΚΕΔΕ.
 Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Νεάπολης - Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, σχετικά με τις επιχορηγήσεις των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο διάστημα από το 2009 μέχρι και το 2012 μόνον οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι μειώθηκαν κατά 60% και η ΣΑΤΑ κατά 55,16%. 
  
 
 Παράθυρο για ιδιώτες
 Όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου σχετικά με την απαγόρευση των προσλήψεων μέχρι το 2016 σε συγκεκριμένες ειδικότητες σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές στις προσλήψεις εποχικού προσωπικού ανοίγουν ένα τεράστιο παράθυρο για την είσοδο ιδιωτών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.
 «Υπάρχει μια τεράστια μεθόδευση, ώστε διάφορες υπηρεσίες, και πρώτη απ’ όλες αυτή της καθαριότητας, να περάσουν σε ιδιώτες. Μάλιστα, η τοπική αυτοδιοίκηση απαξιώνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε λίγο καιρό θα φτάσουμε στο σημείο η ίδια η κοινωνία να αρχίσει να πιέζει για την είσοδο των ιδιωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαραμάντος.
 Στον δήμο Ωραιοκάστρου, όπως σημείωσε, οι μόνιμοι υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας είναι μόνο δεκαπέντε και κάθε χρόνο απαιτούνταν η πρόσληψη τουλάχιστον εξήντα ή εβδομήντα εποχικών υπαλλήλων. «Είναι να απορεί κανείς τι επιπέδου καθαριότητα θα προσφέρουν οι δήμοι της χώρας, όταν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό», σχολίασε ο ίδιος.
 «Στον τομέα της καθαριότητας έχουμε είκοσι υπαλλήλους για μια έκταση 500.000 στρεμμάτων. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να καταφύγουμε στη λύση των ιδιωτών», παραδέχθηκε και ο δήμαρχος Χαλκηδόνας.
 Τραγελαφικό είναι το παράδειγμα του δήμου Θέρμης όπου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος μετέτρεψε σε δημοτικές τις υπηρεσίες καθαριότητας των παλαιών δήμων Μίκρας και Βασιλικών, οι οποίοι συνενώθηκαν με τη Θέρμη. «Στη Μίκρα η καθαριότητα ήταν ανατεθειμένη σε ιδιώτη, ενώ στα Βασιλικά η υπηρεσία ήταν μερικώς ιδιωτικοποιημένη. Εμείς δώσαμε μάχη για να οργανώσουμε νοικοκυρεμένες δημοτικές υπηρεσίες, και τώρα θα μας γυρίσουν χρόνια πίσω», σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.
  
Στοπ στα έργα
 Από το νέο έτος εκφράζεται ο φόβος ότι οι δήμοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να προχωρούν σε έργα και παρεμβάσεις στις γειτονιές, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και στην οικονομία, καθώς ήδη οι εργοληπτικές επιχειρήσεις δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα εξαιτίας της κρίσης.
 «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να υλοποιήσουμε έργα μεγάλης κλίμακας μέσω του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, στα έργα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη είναι βέβαιο ότι οι δήμοι της χώρας θα εμφανίσουν τεράστια υστέρηση, καθώς στην πραγματικότητα με τα ασφυκτικά πλαίσια που τίθενται δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να καλύψουν ούτε μικροπαρεμβάσεις από τον δημοτικό προϋπολογισμό», παρατήρησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
 «Θα πρέπει όλοι να προστατεύουμε διπλά τη δημόσια περιουσία, διότι ό,τι τυχόν καταστρέφεται, δεν θα μπορεί να επιδιορθωθεί. Οι δήμοι θα έχουν σοβαρές δυσκολίες ακόμη και στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων ή στην αποκατάσταση των λακκουβών στην άσφαλτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαραμάντος.
 Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, στον αέρα βρίσκεται ακόμη και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. «Οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουμε για την κάλυψη των δαπανών αυτών είναι περικομμένες σε ποσοστό μέχρι και 70%. Τα έξοδα, ωστόσο, στον τομέα αυτό δεν έχουν μειωθεί και μάλιστα είναι ανελαστικά», σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά μειώθηκαν κατά 70%, αλλά δεν μειώθηκε αντίστοιχα το φυσικό αέριο, για παράδειγμα, που είναι αναγκαίο για να ζεσταθούν οι μαθητές μας».
  
Υπό επιτροπεία οι δήμοι
 Θύελλα αντιδράσεων από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει η καθιέρωση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται ακόμη και προγράμματα εξυγίανσης για τους δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες, μέσα από διαδικασίες αύξησης φόρων.
 «Είναι προφανές ότι κανένας δήμος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση φορολογίας, διότι η κοινωνία δεν αντέχει τέτοια μέτρα. Εμείς είμαστε δίπλα και μέσα στην κοινωνία κι όχι απέναντί της», τόνισε με νόημα ο κ. Παπαδόπουλος.
 Για αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές διατάξεις, με τις οποίες ουσιαστικά καταργείται η αυτοτέλεια της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης και στραγγαλίζονται οικονομικά οι δήμοι, κάνει λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Το Παρατηρητήριο συνιστά μια απαράδεκτη επιτροπεία», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι η απαξίωση της αυτοδιοίκησης δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο αλλά μια πολιτική επιλογή.
 «Οι ελληνικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν πράγματι μια πρωτιά. Είναι οι λιγότερο χρεωμένοι στην ευρωζώνη, με τα χρέη τους να ανέρχονται στο 0,9% του ΑΕΠ την ώρα που σε άλλες χώρες, όπως στην Αγγλία ή τη Γερμανία τα χρέη των ΟΤΑ ανέρχονται σε 7% έως και 8,5% του ΑΕΠ», υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου