Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

«Βγάζει» ο δήμος το πάρκινγκ από τη μελέτη για την πλατεία Διοικητηρίου

Την επικαιροποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την πλατεία Διοικητηρίου και η ταυτόχρονη ανάδειξη του αρχαιολογικού της χώρου, χωρίς τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, λόγω μη συμβατότητας της συγκεκριμένης λειτουργίας με τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με τον δημόσιο χώρο της πλατείας, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
 
 Για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε σήμερα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα  δημοσίων έργων Στράτο Σιμόπουλο και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.  
 
 Αποφασίστηκε, επίσης ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων θα αναλάβει την εκπόνηση της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουμ στην εκπόνηση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς της μελέτης εφαρμογής, σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
 
 Τη διερεύνηση πιθανών πηγών χρηματοδότησης της κατασκευής αναλαμβάνουν από κοινού ο δήμος Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο το έργο να δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2013. Το κόστος του έργου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπολογίζεται στα 7-10 εκατ. ευρώ και την υλοποίηση αναμένεται να αναλάβει η Εγνατία Οδός. 
  
 
  Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μπουτάρης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο πάνω χώρος της πλατείας θα αναπλασθεί, ενώ θα γίνει επισκέψιμος ο χώρος για τα αρχαιολογικά ευρήματα.
 
 Κατά τη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της ανάδειξης του Ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών. Η Γ.Γ. Πολιτισμού διαβεβαίωσε τον κ. Μπουτάρη ότι το υπουργείο Πολιτισμού επισπεύδει το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του χώρου και σημείωσε ότι προκειμένου να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να απελευθερωθεί ο δρόμος και η πλατεία. Έτσι, συμφωνήθηκε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσει για την εκπόνηση της σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης και ότι, εφόσον ο χώρος απελευθερωθεί, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού θα δώσει το πράσινο φως για την άμεση έναρξη των εργασιών ανασκαφής, προκειμένου να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του οικοδομήματος του αρχαίου ναού.
 
 Επιπλέον ο δήμαρχος έθεσε το ζήτημα της ανάδειξης του χώρου της μαρίνας στην περιοχή του Κελάριου κόλπου. Στη συνάντηση τονίστηκε, τέλος, η σημασία της συνεργασίας των υπουργείων που εμπλέκονται στην υλοποίηση σημαντικών για την πόλη έργων, με τον δήμο Θεσσαλονίκης και υπήρξε απόλυτη συμφωνία σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες για την προώθηση της κατασκευής τους.
 
 Σημειώνεται ότι η κατάργηση του πάρκινγκ από τον αρχικό σχεδιασμό ήταν προεκλογική δέσμευση της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου