Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας μετά τις δραστικές μειώσεις τιμών στα ακίνητα

Στην ετεροχρονισμένη διαπίστωση ότι η αγορά κατοικίας, ιδίως όσον αφορά τις νεόδμητες κατοικίες, έχει εξελιχθεί πλέον σε «βαρέλι δίχως πάτο», προβαίνουν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές. Σύμφωνα με πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία, υπάρχουν περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου οι αγοραπωλησίες έχουν εκμηδενιστεί, ανεξάρτητα από το ύψος της ζητούμενης τιμής.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις νεόδμητων σε σχετικά πιο φθηνές περιοχές, όπως τα δυτικά προάστια (Αιγάλεω, Χαϊδάρι κ.ο.κ.), αλλά και προάστια του Πειραιά (π.χ. Κερατσίνι, Πέραμα), όπου σήμερα διατίθενται απούλητες κατασκευές ακόμα και με 1.000 ευρώ/τ.μ., χωρίς όμως ανταπόκριση από τους αγοραστές. Αλλωστε, οι εν λόγω περιοχές συγκεντρώνουν χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, που έχουν πληγεί σημαντικά από την ανεργία, την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση των μισθολογικών τους αποδοχών, με αποτέλεσμα να έχουν απορρίψει κάθε σκέψη επένδυσης σε νέα κατοικία.
 
 
  Ως αποτέλεσμα της εν λόγω κατάστασης, όλο και περισσότερες οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, καθώς η τακτική που ακολούθησαν την τελευταία διετία, μέσω της ως επί το πλείστον τεχνητής συγκράτησης των τιμών σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τη διαρκώς φθίνουσα αγοραστική δύναμη των πολιτών, όχι απλώς δεν απέδωσε καρπούς, αλλά πλέον απειλεί και την ίδια τη βιωσιμότητά τους, τη στιγμή που ήδη σχεδόν το 20% των εργολαβικών επιχειρήσεων (πριν από την κρίση αριθμούσαν περί τα 14.000 πανελλαδικά) έχει βάλει λουκέτο.
 
 Στόχος των κατασκευαστών ήταν να αποφύγουν μεγάλες επιβαρύνσεις, μέσω των γενναίων εκπτώσεων, ποντάροντας αφενός μεν στην υψηλή ρευστότητα που είχαν συγκεντρώσει ως αποτέλεσμα των υπερκερδών των προηγούμενων ετών, αφετέρου δε στο γεγονός ότι αρχικά, θεωρούσαν την κρίση παροδική. Πλέον, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν το λάθος αυτό και μειώνουν σημαντικά τις τιμές, χωρίς όμως αντίκρισμα. Το φαινόμενο αυτό των εκπτώσεων δεν έχει εμφανείς διακρίσεις, καθώς ανάλογες εκπτώσεις συναντά κανείς τόσο στα φθηνότερα, όσο και στα πολύ ακριβά ακίνητα του παρελθόντος, όπου πάντως η πιθανότητα εύρεσης αγοραστή είναι μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν ορισμένοι που κινούνται στην αγορά προς άγραν επενδυτικών ευκαιριών. Ταυτόχρονα, η επιβολή του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) του 2010 και του 2011, που ναι μεν ισχύουν από τα αντίστοιχα έτη, αλλά μόλις τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησαν να εισπράττονται, είναι ένας ακόμα βασικός λόγος που έχει ωθήσει την πλειονότητα των κατασκευαστών σε τακτική αναδίπλωση, υποχρεώνοντάς τους να εντείνουν τις προσπάθειες, προχωρώντας σε ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές, έναντι των πρόσφατων μηνών. Δεδομένου μάλιστα ότι από το 2013 το ΤΑΠ θα ενοποιηθεί με το ειδικό τέλος ακίνητων σε έναν νέο, ενιαίο φόρο, δεν είναι λίγοι οι φορείς της αγοράς που εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί ο χορός των προσφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου