Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Ανασταίνονται» έργα και μελέτες που είχαν περάσει στα αζήτητα (Θεσσαλονίκη)

Σειρά μελετών, οι οποίες εδώ και χρόνια βρίσκονταν τελματωμένες, ανασύρει αυτήν την περίοδο από τα συρτάρια η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να προλάβει τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ, ώστε να επιτύχει τη χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας, που εκτιμάται ότι μπορούν να προσδώσουν νέα ταυτότητα στην πόλη.
 
«Δεδομένου ότι τα εργαλεία του ΕΣΠΑ θα βρίσκονται στη διάθεσή μας μόνον μέχρι το τέλος του 2015, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ωριμάσουμε μελέτες, που κατά μία έννοια ήταν σχολάζουσες, για να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε γενναίες χρηματοδοτήσεις», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

Ήδη για το θέμα αυτό την προηγούμενη εβδομάδα συγκλήθηκαν στο κτίριο του Αρχιτεκτονικού ευρείες συσκέψεις υπό τον αντιδήμαρχο, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει κύκλος επαφών ανάμεσα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη ο αυστηρός προγραμματισμός που έχει τεθεί προβλέπει την ωρίμανση περίπου δεκαπέντε μελετών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από το ΕΣΠΑ.

Νέα όψη στην Ευαγγελίστρια
Όπως έχει καταστήσει σαφές ο κ. Κουράκης, σε απόλυτη προτεραιότητα έχει τεθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης η υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής των κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει τεράστιο μνημειακό πλούτο.

Στην περιοχή συγκεντρώνονται ενδεικτικά τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, των Διαμαρτυρομένων και της Αρμενικής Κοινότητας, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Ακόμη βρίσκεται το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του. Όπως επισήμανε ο κ. Κουράκης, ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υγείας, έχοντας ζητήσει να του παραχωρηθεί κατά χρήση το «Άγιος Δημήτριος».
Στην ίδια ζώνη εξάλλου βρίσκονται οι «Κήποι του Πασά», που έχουν χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το επίσης χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο Μηχανουργείο Αξυλιθιώτη, τα ανατολικά ρωμαϊκά και βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης αλλά και τμήμα του ανατολικού προτειχίσματος, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2002.
Η περιοχή, στην οποία επιθυμεί να παρέμβει ο δήμος Θεσσαλονίκης, καλύπτει συνολική έκταση 145 στρεμμάτων ανάμεσα στο ανατολικό τείχος της πόλης, στις οδούς Ολυμπιάδος και Αγίου Δημητρίου, στα όρια με τον Άγιο Παύλο και στο ρέμα-χείμαρρο της Ευαγγελίστριας. Δυτικά η έκταση αυτή οριοθετείται από τα βυζαντινά και ρωμαϊκά τείχη, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Χάρτη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Κεντρικοί στόχοι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να επιτύχει τη βέλτιστη αξιοποίηση των διατηρητέων χώρων που κυριαρχούν στην περιοχή αλλά και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της έκτασης γύρω από το μοναδικό ορατό τμήμα του χειμάρρου της Ευαγγελίστριας. Η περιοχή αυτή σε συνδυασμό με τους «Κήπους του Πασά» σχεδιάζεται να αποτελέσει έναν μεγάλο πράσινο περίπατο, που θα συνδέει το συγκρότημα των κοιμητηρίων, το οποίο επιδιώκεται να λάβει τη μορφή ενός μνημειακού πάρκου.

Η μελέτη, την οποία εκπόνησαν οι Νουκάκης και Συνεργάτες Ε.Ε., Μ. Παντελιά, Γ. Μ. Χατζηστεργίου, Μ. Παρασκευόπουλος, Χ. Αρβανιτάκης, Δ. Αναγνωστόπουλος και ΣΙΑ Ε.Ε., στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία δύο πεζοπορικών διαδρομών ανάμεσα στα μνημεία.
Ειδικότερα προτείνονται η οργάνωση ενός αρχαιολογικού περιπάτου κατά μήκος του τείχους και η διαμόρφωση ενός φυσιολατρικού περιπάτου, ο οποίος θα αναπτύσσεται κατά μήκος του ρέματος και θα διατρέχει τα κοιμητήρια της περιοχής. Παράλληλα προβλέπεται η διάνοιξη και ενός διευρυμένου πεζόδρομου ανάμεσα στα κοιμητήρια και στο νοσοκομείο, με στόχο να επιτευχθεί η καλύτερη διασύνδεση της Άνω Πόλης με τον οικισμό της Ευαγγελίστριας.

Ένα από τα ζητούμενα στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί για την πολεοδομική, την κυκλοφοριακή και την περιβαλλοντική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Ευαγγελίστριας ήταν και ο σχεδιασμός ενός νέου δρόμου, ο οποίος θα προσέφερε διέξοδο προς την περιφερειακή οδό. Η μελέτη Νουκάκη προτείνει προς αυτήν την κατεύθυνση τη διαμόρφωση ενός άξονα, συνολικού μήκους 950 μέτρων, με αφετηρία τα πρώτα 120 μέτρα της υφιστάμενης οδού Πανεπιστημίου και τέρμα τα τελευταία 275 μέτρα των οδών Ελένης Ζωγράφου και Κάστρων. Τα 555 μέτρα, στα οποία θα εκτείνεται το καινούργιο κομμάτι του δρόμου, προβλέπεται να κατασκευαστούν γύρω από το βουλγαρικό νεκροταφείο. Η υφιστάμενη οδός Ελένης Ζωγράφου θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από οχήματα έκτακτης ανάγκης.
 
Αλλάζει η Νέα Ελβετία
Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων επιδιώκει να… βγάλει από τον πάγο και τις μελέτες που αφορούν την ανάπλαση της λεγόμενης νοτιοανατολικής πύλης της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την έκταση των περίπου 365 στρεμμάτων μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Πυλαίας, στην οποία αναπτύσσονται οι περιοχές της Νέας Ελβετίας και των παλαιών κεραμείων Αλλατίνη.

Το εγχείρημα για την αξιοποίηση της νοτιοανατολικής πύλης είναι φιλόδοξο όσο και σύνθετο αλλά και πολυδάπανο, καθώς μεταξύ άλλων απαιτούνται απαλλοτριώσεις σημαντικών εκτάσεων. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Κουράκης άρχισε διαβουλεύσεις με ιδιοκτήτες εκτάσεων περίπου 40 στρεμμάτων στην περιοχή, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μία εξαγορά που θα είναι ωφέλιμη για το δήμο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία κατέθεσαν στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού οι Γιαννακού Αθηνά, PROAP LDA, ΒΑΣΙΣ-ΣΥΣΜ ΑΕ, Ηρ. Βαλιούλης και Συνεργάτες Ε.Ε. και Μιχαήλ Ρωμανός, κεντρικό πυρήνα της νοτιοανατολικής πύλης θα αποτελέσει το πάρκο της Νέας Ελβετίας, όπου διαμορφώνεται ένα εκτεταμένο δίκτυο ζωνών πρασίνου.

Τα διατηρητέα κτίρια του συγκροτήματος των κεραμείων Αλλατίνη προτείνεται να αξιοποιηθούν ως μουσειακοί και ως χώροι πολιτισμού και αναψυχής. Τα κεραμεία Αλλατίνη ιδρύθηκαν το 1858 κοντά στο χείμαρρο του Κυβερνείου. Το εργοστάσιο κάηκε το 1936 και τρία χρόνια αργότερα χτίστηκε το καινούργιο στην περιοχή της Νέας Ελβετίας. Η τελευταία περίοδος του συγκροτήματος αρχίζει το 1970 με την κατασκευή νέας πτέρυγας και ολοκληρώνεται το 1992 με την αναστολή της λειτουργίας του.

Η ευρύτερη περιοχή βάσει της συγκεκριμένης μελέτης σχεδιάζεται να αποκτήσει έναν μικτό χαρακτήρα, συνδυάζοντας πολιτιστικές, αθλητικές και εμπορικές δραστηριότητες μαζί με χρήσεις αναψυχής, διοίκησης και κατοικίας. Μεταξύ άλλων προτείνεται να διαμορφωθούν χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως ένα «φυσικού χαρακτήρα» ανοικτό στάδιο και ένα αθλητικό κέντρο στη διασταύρωση της Ψελλού με την Ιατρού Γωγούση.
Στα κτιριακά έργα που προτείνονται για την περιοχή περιλαμβάνεται η ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων, καθώς και εμπορικών δραστηριοτήτων, ενώ σχεδιάζονται ακόμη ένα πλέγμα πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και πλατειών αλλά και σειρά ρυθμίσεων για την οργάνωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης.

Της Βαρβάρας Ζούκα
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου