Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Κατασκευές σε πτώση

 Επιδεινώθηκε, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, αφού η τροχιά του προηγούμενου τριμήνου διαμορφώνεται κατά 2 μονάδες χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο έναντι του Ιουλίου, στις 44,4 μονάδες, στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
 
Από τα βασικά στοιχεία του δείκτη, οι απαισιόδοξες προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες τους εργασίες παραμένουν ισχυρές, ενώ εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση, ιδιαίτερα στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων.
 
Αναλυτικότερα, ο εξαιρετικά χαμηλός δείκτης του προγράμματος εργασιών παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα, στις -75 μονάδες, με το συντριπτικό 85% των επιχειρήσεων (από 79%) να εκτιμά χαμηλότερα επίπεδα εργασιών στο επόμενο διάστημα, αν και ένα 10% δηλώνει το αντίθετο. Όμως οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν περαιτέρω, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στις -41 μονάδες (από -38).
 
Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών τον Σεπτέμβριο ενισχύονται, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -32 μονάδες. Άλλωστε, οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας περιορίζονται ελαφρά στους 8,9 μήνες (από 9,1).
 
Στις τιμές, οι σταθερά κυρίαρχες προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση τιμών εξασθενούν ελαφρά, καθώς το 34% (από 43%) των επιχειρήσεων, κρίνει ότι οι τιμές του κλάδου θα μειωθούν στο επόμενο τρίμηνο.
 
Τέλος, περιορίζεται στο 8% (από 13%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη λειτουργία, με το 43% να επισημαίνει την ανεπαρκή χρηματοδότηση και το 30% τη χαμηλή ζήτηση ως βασικά εμπόδια στη δραστηριότητά του, ενώ ένα 19% να δηλώνει την παρατεταμένη ύφεση, τη γραφειοκρατία, τις μεγάλες εκπτώσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις οφειλές του Δημοσίου, την υψηλή φορολογία και την αναστολή μεγάλων έργων ως τα κυριότερα προσκόμματα.
 
Αρνητικές προσδοκίες
 
Στους επιμέρους κλάδους σημειώνονται τα εξής:
 
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, μετά την υποχώρηση του Ιουλίου στις 21,8 μονάδες, τον Σεπτέμβριο κερδίζει έδαφος και διαμορφώνεται στις 32,6 μονάδες, χαμηλότερα όμως έναντι της αντίστοιχης περσινής τιμής του (40,4 μονάδες). Από τα βασικά μεγέθη που συνδιαμορφώνουν τον δείκτη, οι σχεδόν εξ ολοκλήρου αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες εργασίες τους δεν μεταβάλλονται και έτσι το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις -88 μονάδες.
 
 
 Στην άνοδο του συνολικού δείκτη συμβάλλουν οι λιγότερο αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του κλάδου, που περιορίζεται στο 45% (από 67%), το ποσοστό εκείνων που αναμένουν μείωση θέσεων εργασίας, ενώ σχεδόν καμία επιχείρηση δεν προβλέπει άνοδο. Από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων εξομαλύνονται ελαφρά (στις -72 από -76 μονάδες ο δείκτης), ενώ η εξασφαλισμένη δραστηριότητα κερδίζει έναν μήνα και διαμορφώνεται στους 4,8 μήνες.
 
Στις τιμές του κλάδου στο επόμενο διάστημα οι αποπληθωριστικές προσδοκίες εκφράζονται από το 34% (από 46%) των επιχειρήσεων, όταν καμία επιχείρηση για τέταρτο κατά σειρά μήνα δεν αναμένει άνοδο. Τέλος, μόλις το 2%-3% των ερωτηθέντων, σταθερά από τις αρχές του έτους, δεν αναφέρει προσκόμματα στη λειτουργία του, με τις μισές επιχειρήσεις να δηλώνουν τη χαμηλή ζήτηση, το 23% την ελλιπή χρηματοδότηση και το 25% τους υπόλοιπους συγκυριακούς παράγοντες ως τα βασικότερα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του.
 
Πτωτική τροχιά
 
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων, μετά την κατακόρυφη άνοδο του Ιουλίου στις 61,9 μονάδες, τον Σεπτέμβριο επανέρχεται σε πτωτική τροχιά, κινούμενος στις 51,7 μονάδες. Οι προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων χάνουν ήπια έδαφος (στις -67 από -65 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ οι προβλέψεις της απασχόλησης επιδεινώνονται και το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κατά 17 μονάδες χαμηλότερα, στις -38.
 
Από τα υπόλοιπα στοιχεία, η θεαματική άνοδος του Ιουλίου στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων δίνει τη θέση της σε μικρή πτώση, με το σχετικό ισοζύγιο να χάνει 5 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -11 μονάδες. Στις τιμές, το 34% των επιχειρήσεων αναμένει μείωση (από 42%) και το 24% (από 28%) άνοδό τους στο επόμενο διάστημα. Τέλος, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία περιορίζεται στο 11% (από 19%), ενώ από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 56% δηλώνει τη χαμηλή χρηματοδότηση, το 18% τη χαμηλή ζήτηση, και ένα 16% τους λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες ως βασικότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική λειτουργία του.
 
Αφανίζονται οι μικροί...
 
Σε περαιτέρω ύφεση και αφανισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οδηγούν τα νέα φορολογικά μέτρα που βρίσκονται προς συζήτηση από τους κυβερνητικούς εταίρους, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.
 
Μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολόγητου και η φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει περιορισμός της φοροδιαφυγής, εντείνουν ακόμη περισσότερο τη διάλυση της επιχειρηματικής βάσης της χώρας με σοβαρότατες συνέπειες στην ανεργία και τα έσοδα του Δημοσίου.
 
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΒΕΑ, οι «εμπνευσμένοι εγκέφαλοι» του υπουργείου Οικονομικών που προτείνουν τα συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στους δανειστές ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι αναποτελεσματική και αδιέξοδη και πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολιτική που θα περιλαμβάνει αυτονόητες και ουσιαστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
 
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ΒΕΑ περιμένει την επίσημη ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων από την κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι θα επικρατήσει η λογική και όχι επιλογές και προτάσεις που θα οδηγήσουν στον αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ειδικότερα των μεταποιητικών.
 
http://topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου