Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αναμένει "restart" των έργων το 2013

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς τοποθετεί η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων παραχώρησης (Ε65, Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης αναλυτών.

Αυτή τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών παραχώρησης, του Δημοσίου και των τραπεζών βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους παραμένει άγνωστο. Η εισηγμένη συμμετέχει στα έργα της Ιόνιας Οδού, της Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 και της Ελευσίνας-Πάτρας-Πύργου, όπου οι εργασίες έχουν ανασταλεί λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων περίπου τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο μέτωπο των κατασκευών, η εισηγμένη εκτιμά ότι τα έργα προϋπολογισμού 87 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει στη Λιβύη, θα ξεκινήσουν να εκτελούνται κανονικά στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί.

Τα ανεκτέλεστο του ομίλου ανερχόταν έως το τέλος του εξαμήνου στο 1,73 δισ. ευρώ, από το οποίο το 32% αφορά σε projects του εξωτερικού. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ανακηρυχθεί μειοδότης για έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,57 δισ. ευρώ, μετά την υπογραφή των οποίων το ανεκτέλεστο υπόλοιπο θα ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το πρώτο εξάμηνο, ανέλαβε έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Η εισηγμένη αντλεί ελπίδες για την προκήρυξη νέων έργων τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα χρηματοδοτούνται είτε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είτε με την μέθοδο των ΣΔΙΤ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Όπως αναφέρθηκε στο conference call, η θυγατρική στον κλάδο της ενέργειας ολοκλήρωσε την κατασκευή του αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 138 MW, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί τις προσεχείς εβδομάδες σε εμπορική λειτουργία.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 346 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων και του τιμήματος εξαγοράς), με την επιδότηση ύψους 70 εκατ. δολαρίων (που έχει προβλεφθεί για το έργο) να αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία της Τέρνα Ενεργειακή μέσα στο επόμενο εξάμηνο. 
Λόγω και του έργου στις ΗΠΑ, στην εισηγμένη προβλέπουν ότι θα καταγραφεί διπλασιασμός των πωλήσεων, υπερδιπλασιασμός των λειτουργικών κερδών, με την εγκατεστημένη ισχύ να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 488 MW, όταν ολοκληρωθούν τα υπό κατασκευή έργα.

Σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται τα πρώτα πάρκα της εισηγμένης στην Πολωνία ισχύος 56MW, ενώ κατασκευάζονται επιπλέον 18MW στην ίδια χώρα. Ο όμιλος διαθέτει συνολική ισχύ 702MW, είτε εγκατεστημένη είτε στο στάδιο κατασκευής, είτε έτοιμη προς κατασκευή.

Έχει θέσει σε λειτουργία 13 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 328MW εκ των οποίων 34 Α/Π στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 242MW, ενώ μπήκαν σε λειτουργία τα πρώτα τέσσερα αιολικά πάρκα στην Πολωνία ισχύος 56MW. Ταυτόχρονα, έχουν μπει σε λειτουργία 2 αιολικά πάρκα στη Βουλγαρία ισχύος 30 MW.

Παράλληλα, ο όμιλος λειτουργεί δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ισχύος 15,1 MW, στην θέση Ελεούσα του ποταμού Αξιού (Νομός Θεσσαλονίκης) και στην θέση Δαφνοζωνάρα του ποταμού Αχελώου (περιοχή Αιτωλοακαρνανίας/Ευρυτανίας).

Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 233 MW και δύο αιολικών πάρκων στην Πολωνία συνολικής ισχύος 18 MW. Ακόμα στον τομέα των Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) Πάρκων ο Όμιλος λειτουργεί ήδη 6 MW ενώ κατασκευάζει 2,5 MW.

Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος περίπου 1.560 MW για αιολικά πάρκα, η ολοκλήρωση της αδειοδότησης των οποίων βρίσκεται σε διάφορα στάδια εξέλιξης, ενώ έχει υποβάλει αιτήματα για έκδοση αδειών παραγωγής 3.690 MW.

Σημειώνεται ότι, ο όμιλος κατέχει άδειες παραγωγής για 112 MW υδροηλεκτρικά έργα, ενώ έχει καταθέσει αιτήματα για νέες άδειες παραγωγής από ΥΗΕ, ισχύος 1.510 ΜW.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου