Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεπαγώνουν μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και στην ενέργεια

Δύο μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και στην ενέργεια θα εγκρίνει σήμερα Πέμπτη η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
 
 Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διυπουργική Επιτροπή θα συζητήσει και θα αποφασίσει για την ένταξη στο Fast Track και την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης της τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης καθώς και για την αδειοδότηση της επένδυσης δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της Πελοποννήσου.
 
 Η πρώτη επένδυση στο Κάβο Σίδερο της βρετανικής εταιρείας Minoan Group πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια έκταση 25.000 στρεμμάτων της Παναγιάς Ακρωτηριανής Μονής Τοπλού, στα διοικητικά όρια Σητείας-Ιτάνου.
 
 Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Με βάση την επιτρεπόμενη δόμηση, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τουριστικές επενδύσεις που υιοθετήθηκε στα μέσα του 2011, ο νέος σχεδιασμός αφορά την οικοδόμηση του 0,5% των 25.000 στρεμμάτων, με τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 2.000 κλινών, εγκαταστάσεις σπα και γήπεδο γκολφ, αφήνοντας πάνω από το 90% της συνολικής έκτασης ως έχει.
 
 
  Η δεύτερη επένδυση είναι στον τομέα της ενέργειας και αναμένεται να εγκριθεί η αδειοδότησή της. Εντάχθηκε στις διαδικασίες του Fast Track τον Σεπτέμβριο του 2011 και αφορά την κατασκευή 39 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 131,074 μεγαβάτ και συνολικής επένδυσης 301,470 εκατ. ευρώ., τα οποία θα δημιουργηθούν στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στη Δυτική Ελλάδα.
 
 Φορέας του έργου είναι η εταιρεία SPES Solaris - Solar Concept ΑΕ. Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης θα συνδράμει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 200.000 τόνους.
 
 Σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε η εταιρεία, στα πάρκα θα χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια ελληνικής κατασκευής, τα οποία θα κατασκευαστούν στις τρεις παραγωγικές μονάδες του ομίλου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, εξασφαλίζονται 360 θέσεις εργασίας και δημιουργούνται ακόμη 210 νέες θέσεις.
 
 Το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί κατά 100 εκατ. ευρώ από τα φορολογικά έσοδα της επένδυσης στην εικοσαετία. 
 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου