Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο του ΙΚΑ για ακόμα μία φορά τα αυθαίρετα

Στο στόχαστρο του ΙΚΑ βρίσκονται για μια ακόμη φορά τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τακτοποίησης, ζητώντας την καταβολή των εισφορών και τελών που έχουν βεβαιωθεί πριν την ισχύ του Ν. 4014/2011 (περί τακτοποίησης). 
 
 Το επόμενο δεκαπενθήμερο, το ΥΠΕΚΑ θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, να δώσει λύση στο πρόβλημα, με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Κι αυτό, γιατί η απαίτηση του ΙΚΑ να καταβληθούν οι βεβαιωθείσες (πριν την ισχύ του Ν. 4014/2011), εισφορές, εκτός του ότι έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι τακτοποίησαν αυθαίρετα και λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις, θα καταστούν και τροχοπέδη στην προσπάθεια να υπαχθούν σε καθεστώς τακτοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα και κτίσματα με πολεοδομικές παραβάσεις. 
 
 Όπως υποστηρίζει το ΙΚΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δικαιούται να αποφαίνεται επί ασφαλιστικών θεμάτων. Για τον λόγο αυτό, καλεί με σχετικό έγγραφο, τις Περιφερειακές του, Υπηρεσίες να εφαρμόζουν την ερμηνευτική εγκύκλιο E41/432/18-11-2011, της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων, αγνοώντας το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ (9560/03-05-2012), σύμφωνα με το οποίο, «για τα αυθαίρετα που υπάγονται σε καθεστώς τακτοποίησης, δεν οφείλονται αναδρομικά εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη».
 
 
  Ερμηνεύοντας, μάλιστα, το ΙΚΑ, την διάταξη του Ν. 4014/2011, με την οποία ότι οι τακτοποιημένες παραβάσεις «δεν οφείλουν άλλο πρόστιμο», υποστηρίζει, ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά «μόνον στα πρόστιμα διατήρησης της Πολεοδομίας και όχι στην αναζήτηση εισφορών από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ». 
 
 Να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά, όπου το ΙΚΑ επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί» ρυθμίσεις, που αφορούν σε τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων, αποσκοπώντας σε αύξηση των εσόδων του. 
 
 Κάτι αντίστοιχο επιχείρησε και προ διετίας, όταν διεκδίκησε τις εισφορές που αναλογούν σε τακτοποιημένες επιφάνειες, με τον Ν. 3843/2010 (περί ημιυπαιθρίων). Το Υποκατάστημα Λαυρίου, όπως είχε αποκαλύψει ο ΣΚΑΪ, καλούσε πολίτη να προσέλθει, εντός δεκαπέντε ημερών, στο Τμήμα Εσόδων, για την καταβολή των αναλογούντων εισφορών. Σε αντίθετη περίπτωση, κατέληγε το έγγραφο – πρόσκληση, οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ θα προσδιορίσουν το ύψος των απαιτούμενων εισφορών, κατά την κρίση τους. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός, ότι με την υπαγωγή στην διαδικασία τακτοποίησης αναστελλόταν η επιβολή προστίμων και λοιπών κυρώσεων, καθώς και κάθε απαίτηση καταβολής τυχόν αναδρομικών εισφορών.
 
 http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου