Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Ανησυχίες για την Ασφάλεια του Λεβιάθαν Αυξάνουν τις Πιθανότητες Υποθαλάσσιου Αγωγού προς την Κύπρο

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times αναφέρει ότι η Noble Energy και οι συνέταιροι της έχουν αναθέσει στη Τράπεζα HSBC την πώληση μεριδίου 30% για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του οικοπέδου φυσικού αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ, η οποία θα στοιχίσει δισεκατομμύρια λίρες. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια καθιστούν πιθανή την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το οικόπεδο Λεβιάθαν στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, βάσει της ιδέας αυτής, το φυσικό αέριο του ισραηλινού κοιτάσματος θα ρευστοποιείται και στη συνέχεια θα φορτώνεται σε πετρελαιοφόρα για εξαγωγές. Οι Sunday Times τονίζουν ότι κατά την επίσκεψη του τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κύπρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανυάχου είχε συνομιλίες για την ανάπτυξη του εν λόγω έργου.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το ikypros.com, η αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, αναζητά έναν ισχυρό εταίρο για τη χρηματοδότηση του έργου, αλλά και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, και βοήθεια «στην πλοήγηση των δύσκολων πολιτικών υδάτων» που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Ας σημειωθεί ότι το οικόπεδο του Λεβιάθαν περιέχει φυσικό αέριο ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες του Ισραήλ για 25 χρόνια αλλά και αρκετό για εξαγωγές στην Ευρώπη και αλλού.

 
Οι Sunday Times κάνουν, επίσης, αναφορά στη διαμάχη του Ισραήλ με τον Λίβανο σχετικά με την οριοθέτηση του πεδίου, ενώ η οργάνωση Χεζμπολλάχ έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για κλοπή φυσικού αερίου που ανήκει στο Λίβανο.
 
H εφημερίδα θεωρεί ότι πιθανότεροι ενδιαφερόμενοι για το Λεβιάθαν θα είναι ρωσικές και κινέζικες κρατικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει επικαλούμενη έγκυρες πηγές, δύσκολα διεθνείς εταιρείες, όπως η ΒP και η Exxon Mobil, θα διακινδύνευαν τις σχέσεις τους με χώρες στη Μέση Ανατολή όπου έχουν σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου