Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

13 εκατ. € για έργα διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης από το ΥΠΕΚΑ

Γενναία χρηματοδότηση με ένα ποσό που αγγίζει τα δεκατρία εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει σε μια σειρά αστικών αναπλάσεων μεγάλης κλίμακας, διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η προώθηση μιας σειράς μελετών και έργων, τα οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση με τον υπουργό, στον οποίον θέσαμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε εντατικά, από κοινού, για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη», ανέφερε σχετικά ο Γιάννης Μπουτάρης. 
Πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας
Ένα από τα κεντρικά θέματα που ετέθησαν υπόψη του νέου υπουργού είναι η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας σε μόνιμη βάση. Ήδη, στο πλαίσιο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που το ίδιο προκήρυξε, το ΥΠΕΚΑ έχει στα χέρια του τρεις μελέτες για την πεζοδρόμηση όλου του άξονα της Αγίας Σοφίας, από το ύψος της Αχειροποιήτου μέχρι και τη λεωφόρο Νίκης. «Εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την πεζοδρόμηση σε όλο το μήκος του δρόμου, καθώς μεταξύ των άλλων υπάρχει και η στάση του μετρό. Θέλουμε, όμως, να πεζοδρομηθεί σε μόνιμη βάση το κομμάτι, όπου το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης είναι στο εξής να του επιτραπεί να διαχειριστεί το θέμα της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας τοπικά με τις δικές του υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και άσκοπες ενέργειες μέσω Αθηνών. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο στόχος του κεντρικού δήμου είναι να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.
Διαγωνισμός για το τοπόσημο
Στον Ευάγγελο Λιβιεράτο κατατέθηκε, ακόμη, το αίτημα σχετικά με τη χρηματοδότηση ενός καλλιτεχνικού - αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τη δημιουργία του επετειακού τοπόσημου της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της. Οι επιτελείς του δήμου Θεσσαλονίκης ζήτησαν τη συνδρομή του ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη σήμανση των πενήντα σημαντικότερων μνημείων της πόλης, αλλά και για την προώθηση μιας σειράς περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως είναι η διαχείριση του Θερμαϊκού και των αστικών απορριμμάτων. Από πλευράς κεντρικού δήμου, εξάλλου, ετέθη και το θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στην έκταση των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη.
Εκτεταμένες αναπλάσεις
Ο Ανδρέας Κουράκης ζήτησε τη συνδρομή του υπουργού Περιβάλλοντος, ώστε να επισπευσθούν μια σειρά έργων που χρηματοδοτούνται από το «Πράσινο Ταμείο». Παράλληλα, κάλεσε τον Ευάγγελο Λιβιεράτο να χρηματοδοτήσει με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ το έργο της ανάδειξης της πλατείας Ελευθερίας σε τόπο μνήμης, ενώ από 2,5 εκατ. ευρώ αξίωσε για τα έργα της ανάπλασης της πλατείας Δώδεκα Αποστόλων και της ανάδειξης των βυζαντινών τειχών στην περιοχή του Επταπυργίου. Αργότερα χθες το μεσημέρι, ο κ. Λιβιεράτος είχε συνάντηση με το προεδρείο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, στην οποία και συζητήθηκε μεταξύ των άλλων το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης.
Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου