Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Αρχίζει η Υλοποίηση του Πρώτου Έργου της Εθνικής Θαλάσσιας Στρατηγικής

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε χθες την έναρξη της εφαρμογής της Εθνικής Θαλάσσιας Στρατηγικής, με την ανάθεση του πρώτου έργου για την υλοποίησή της από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Αντικείμενο του έργου αυτού είναι, μεταξύ άλλων, η προκαταρκτική αξιολόγηση της κατάστασης των θαλασσίων οικοσυστημάτων και ο καθορισμός ποιοτικών προτύπων και στόχων. Το έργο θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2012 και η έκθεση αξιολόγησης θα δημοσιοποιηθεί και θα υποβληθεί στην ΕΕ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας. 
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, τον Ιούλιο του 2011, υιοθετήθηκε το πλαίσιο για την εφαρμογή της Εθνικής Θαλάσσιας Στρατηγικής με το Ν3983/2011 «Εθνική στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008 και άλλες διατάξεις». 
Στο πλαίσιο του πρώτου έργου της Εθνικής Θαλάσσιας Στρατηγικής θα γίνουν και όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες δράσεις που προβλέπονται από την Οδηγία και ειδικότερα:
- H θέσπιση και εφαρμογή έως τις 15 Ιουλίου 2014, προγράμματος παρακολούθησης για τη συνεχή αξιολόγηση και την τακτική αναπροσαρμογή των στόχων
- Η κατάρτιση Προγραμμάτων Μέτρων, το αργότερο έως το 2015, με στόχο την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης.
- Η έναρξη λειτουργίας των προαναφερθέντων προγραμμάτων, το αργότερο έως το 2016, σύμφωνα με το άρθρο 12.
Η εφαρμογή αυτής της Θαλάσσιας Στρατηγικής μαζί με την υλοποίηση της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά, διαμορφώνουν, όπως τονίζει το ΥΠΕΚΑ, έναν ολοκληρωμένο πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας του υδατικού πλούτου και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. 
 
http://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου