Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΡΑΕ: To τέλος ακινήτων πληγώνει τον ανταγωνισμό

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στη λιανική αγορά του ηλεκτρισμού εξαιτίας του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα, όπως αποκαλύπτει επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Βασιλάκου προς τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.
Πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάρος των τελικών καταναλωτών» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, που επισημαίνει ότι ο νόμος για το έκτακτο τέλος ακινήτων καθιστά αδύνατη τη μετακίνηση καταναλωτών σε άλλες εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τη ΡΑΕ εντοπίζεται στη διατύπωση του νόμου που επιβάλει το ΕΕΤΗΔΕ που αναφέρει αναλυτικά ότι:
«Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 13.
«Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή, γνωστοποιούν τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος»
Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή του κ. Βασιλάκου, η συγκεκριμένη διάταξη παρουσιάζει αμφισημία και επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Μάλιστα ο Διαχειριστής του Δικτύου θεωρεί ότι η αλλαγή προμηθευτή δεν επιτρέπεται έως ότου εξοφληθεί στο σύνολό του το ειδικό τέλος, για το σύνολο του έτους. Έτσι εξαιτίας της συγκεκριμένης ερμηνείας –που χαρακτηρίζεται από τη ΡΑΕ λανθασμένη– υπάρχει πλήθος καταναλωτών που ενώ έχουν προσχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με νέο προμηθευτή, η αλλαγή προμηθευτή έχει «παγώσει» λόγω μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ. Οι συγκεκριμένοι πελάτες δεν έχουν ακόμη λάβει το λογαριασμό με την τελική δόση για το 2011.
Επίσης, υπάρχουν εταιρείες προμήθειας που επέλεξαν να μετατρέψουν τις άδειες που κατέχουν σε άδειες εμπορίας δηλαδή να δραστηριοποιούνται μόνο στις εισαγωγές και να μη συνεχίσουν να προμηθεύουν καταναλωτές. Και αυτές οι εταιρείες παρότι πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του νόμου είναι εγκλωβισμένες από την απόφαση του διαχειριστή να μην επιτρέπει μεταφορά πελατών λόγω ΕΕΤΗΔΕ.
Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ είχε παρέμβει και τον Οκτώβριο επισημαίνοντας το πρόβλημα που δημιουργεί η διατύπωση του νόμου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τροποποίηση της υπουργικής απόφασης.
Καταλήγοντας η ΡΑΕ προτείνει την άμεση αλλαγή της διατύπωσης του σχετικού νόμου ώστε να υπάρξει απεμπλοκή και να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και στην ουσία έχουν «κλείσει» την αγορά ηλεκτρισμού στο κομμάτι της λιανικής.
 
http://voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου