Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Άνεµοι πολέµου» στην Ικαρία για τις ανεμογεννήτριες.

 Επί ποδός «πολέµου» βρίσκονται οι κάτοικοι και οι φορείς της Ικαρίας, αφού - όπως καταγγέλλουν - η ευλογία της πράσινης ανάπτυξης µετατρέπεται σε εφιάλτη για το νησί του Ίκαρου. Και µετατρέπεται σε εφιάλτη µετά την απόφαση της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας να δώσει πράσινο φως για την εγκατάσταση 110 ανεµογεννητριών σε έκταση 28 τετραγωνικών χιλιοµέτρων στον Αθέρα, ισχύος 3 MW η κάθε µία!
 
Το ύψος των ανεµογεννητριών θα φτάνει τα 150 µέτρα και το άνοιγµα των φτερών τα 90 µέτρα, ενώ θα εγκατασταθούν σε 24 σηµεία του όρους Αιθέρα και συγκεκριµένα στις θέσεις Βίγλα -Καψάλη - Ποδήλια - Υψώνας - Κασµιάνος - Προβατοκεφάλας - Ρούκουνας - Σαραντάδων - Ερίφη - Κουταλόπετρα - Βάρκα - Παπουλογάρι - Σελλάδια - Μεγάλοφος - Σαµάκι - Κλιράτια - Στάσουσα - Παπουτσοκρύφτης - Αναβάθρες - Ράντι - Σταυρί -Πούντα - Πρ. Ηλίας - Κακό Καταβασίδι.
 
Όπως επισηµαίνουν κάτοικοι και φορείς του νησιού, η Ικαρία δεν στρέφεται κατά των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, αλλά κατά των φαραωνικών επενδύσεων που θα έχουν καταστροφικά αποτελέσµατα στο φυσικό τοπίο και µόνο κατ’ όνοµα µπορούν να θεωρηθούν έργα πράσινης ανάπτυξης.
 
Κατά του έργου έχουν υποβληθεί δυο προσφυγές, µία από τον ?ήµο Ικαρίας έπειτα από οµόφωνη απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου και µια από τον Ηλία Γιαννίρη, κάτοικο Ικαρίας και περιφερειακό σύµβουλο Βορείου Αιγαίου µε τον συνδυασµό του Οικολογικού Ανέµου.
 
 
 
Ισοπέδωση του βουνού
 
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς, για να γίνει η επένδυση και να τοποθετηθούν οι 110 ανεµογεννήτριες στον Αθέρα, θα πρέπει να σκαφτεί όλη η κορυφογραµµή του όρους, ενώ για τη µεταφορά των ανεµογεννητριών θα πρέπει να διανοιχτούν τεράστιοι δρόµοι που θα αλλοιώσουν διά παντός το φυσικό τοπίο.
 
Σύµφωνα µε την έρευνα που έχουν κάνει, «κάθε ανεµογεννήτρια των 3 MW ζυγίζει µέχρι και 380 τόνους, χωρίς τα θεµέλια της. Απαιτείται ισχυρότατη θεµελίωση και εκσκαφή µεγέθους τουλάχιστον 16 µ. x 16 µ. και βάθους τουλάχιστον 3 µέτρων και εκχέρσωση του γύρω χώρου κατά τουλάχιστον 2 στρέµµατα. Κάθε ανεµογεννήτρια απαιτεί, επίσης, κατά µέσο όρο περίπου 14 χιλιόµετρα καλώδια για τη σύνδεσή της µε τον υποσταθµό, δηλαδή εναέρια καλώδια µε κολώνες ή υπόγεια που θα απαιτούν εκσκαφές πολλών χιλιοµέτρων».
 
Από τα στοιχεία εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι είδους επεµβάσεις θα γίνουν για τη θεµελίωση των 110 ανεµογεννητριών, η κάθε µια εκ των οποίων θα συνοδεύεται και από ένα κτήριο.
 
Στην περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι ανεµογεννήτριες βρίσκεται το µοναδικό πανάρχαιο δασικό οικοσύστηµα «?άσος του Ράντη», περιοχές ενταγµένες στο δίκτυο Natura 2000, τόποι µε τεράστια παλαιολιθική, νεολιθική, ιστορική και πολιτιστική αξία (Πούντα, Κακό Καταβασίδι, Παπουτσοκρύφτης, Εριφή), τα περίφηµα ιστορικά µονοπάτια της Ικαρίας που διατρέχουν όλο τον Αθέρα, οι περίφηµοι πέτρινοι φραγµοί, µε πιο σπουδαίο τον φραγµό που βρίσκεται κατά µήκος του Αθέρα, πολύτιµες πηγές νερού κατά µήκος της βουνοκορφής.
 
Εναλλακτικές προτάσεις
 
Το έργο, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, δεν είναι απαραίτητο για τις ενεργειακές ανάγκες της Ικαρίας, αφού στο νησί έχουν ήδη γίνει αλλά και βρίσκονται σε εξέλιξη ενεργειακά έργα με καθαρά «πράσινο» προσανατολισμό, που θα απαλλάξουν οριστικά το νησί από την εξάρτηση από το πετρέλαιο.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέγιστη ζήτηση σε περιόδους αιχμής φτάνει τα 9 MW, ζήτηση που ικανοποιείται από τα 12,5 MW που μπορεί να προσφέρει ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Αγίου Κηρύκου και 600 KW από ανεμογεννήτρια ιδιώτη στην περιοχή Περδίκι.
 
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της κατασκευής από τη ΔΕΗ του πρωτοποριακού για την Ευρώπη υβριδικού έργου στη δυτική Ικαρία, που θα εξασφαλίζει 6,5 MW, ενώ ιδιώτες εγκαθιστούν και μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών, που μπορεί να φτάνει και το 1 MW.
 
Οι τοπικοί φορείς έχουν, επίσης, κινητοποιηθεί για να αξιοποιηθεί ενεργειακά η γεωθερμία για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς, την ίδια ώρα που η Ικαρία κινείται στη λογική της ανάπτυξης συνδυαστικών έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας με καθαρά «πράσινο» προσανατολισμό, που θα αποτελούν λύση για τις πραγματικές ανάγκες του νησιού, καλείται να συμβάλει υπέρμετρα στους ενεργειακούς στόχους της χώρας για το 2020 με τα 330 MW της επένδυσης των 110 ανεμογεννητριών και να δεχθεί ένα γιγαντιαίο έργο με καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού.
 
http://topontiki.gr/article/27940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου