Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του προγράμματος ΕΣΠΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ»

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ» με την έγκριση άνω των 100 Δήμων (πρώην καποδιστριακοί), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 83 εκ. ευρώ, σε σύνολο 191 Δήμων, που υπέβαλαν πρόταση.
Το  Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» στους ΟΤΑ αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον κτιριακό τομέα (δημοτικά κτίρια) και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και δευτερευόντως στον τομέα των δημοτικών μεταφορών και στις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσω της υλοποίησης τεχνικών παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, εταιρειών και φορέων. Στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το ισχυρότερο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί  η σχετική Υπουργική Απόφαση. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς Δήμων, το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει την άμεση υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων, προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε μια δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο για την χώρα, η ολοκλήρωση του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ» δίνει μια σημαντική ανάσα στους Δήμους, μέσα από την χρηματοδότησή τους με 83 εκ. ευρώ. Προσπαθούμε να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των Δήμων αλλά ταυτόχονα δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας. Στρατηγική επιλογή και προτεραιότητά μας είναι να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κονδυλίων για έργα που θα δημιουργήσουν χρήσιμες υποδομές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, ακολουθώντας ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, με καινοτόμες τεχνολογίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου