Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Λερναία Υδρα, η διαχείριση των έργων

Ενα φαραωνικό σύστημα διαχείρισης των έργων είναι μέρος του «κακού» που σήμερα στερεί πόρους από την οικονομία και πλέον επιχειρείται να αλλάξει άμεσα.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ, ενώ για τη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ δημιουργήθηκαν 33 Φορείς Διαχείρισης (Ν2860/2000), για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ δημιουργήθηκαν 79 δομές (διαχειριστικές αρχές και ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης -106 μαζί με τις τράπεζες) με περίπου 2.500 στελέχη, ενώ οι ΚΥΑ με τις οποίες ιδρύθηκαν προβλέπουν συνολικά 3.763.
 
Δηλαδή τη στιγμή που το ΕΣΠΑ σε αξία φτάνει στο 30% του Γ' ΚΠΣ (στο 9% έναντι 31% του ΑΕΠ) δημιουργήθηκαν τριπλάσιες δομές διαχείρισης.
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης αλλά και των πόρων των Προγραμμάτων σε Ειδικές Υπηρεσίες και Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης με αλληλεπικαλυπτόμενες και συγκεχυμένες πολλές φορές αρμοδιότητες. Οι αρμοδιότητες διαχείρισης επίσης (πλέον των πόρων) διαμοιράζονται στους ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης. Αλλος έχει τις προσκλήσεις, άλλος τον οδηγό εφαρμογής, άλλος την αξιολόγηση και άλλος τις εντάξεις.
 
Ως αποτέλεσμα, αναφέρει η μελέτη, «κανείς δεν έχει συνολική εικόνα του προγράμματος και ταυτόχρονα κανείς δεν έχει δυνατότητα ουσιαστικής διαχείρισης».
 
Τα παραδείγματα που δίνονται είναι γλαφυρά:
 
* Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής έχει προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ, όμως η υλοποίησή του είναι μόλις στο 21% (651 εκατ. ευρώ). Ποσό 1,5 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένο σε νεκρές εντάξεις και ανενεργές εκχωρήσεις.
 
Η Αττική βρίσκεται σήμερα στο 7% κάλυψης του στόχου του Μνημονίου για το 2011 και αποτελεί ένα σχετικά μεσαίο πρόγραμμα, αφού υπάρχουν άλλα που βρίσκονται στο 3% κάλυψης του στόχου. Εχει πληρωμές 626 εκατ. ευρώ και εντάξεις έργων μόνο 1,9 δισ. ευρώ.
 
Γιατί συμβαίνει αυτό; Το πρόγραμμα αυτό, που στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ υλοποιούσε μία διαχειριστική αρχή, σήμερα υλοποιούν 21 φορείς, μέσω εκχωρήσεων.
 
Εξ αυτών οι 10 είναι ενδιάμεσες διαχειριστικές αρχές, στις οποίες έχουν εκχωρηθεί πόροι του ΠΕΠ και αυτές με τη σειρά τους τούς εκχώρησαν σε άλλους ενδιάμεσους φορείς και αυτοί σε άλλους κ.λπ., φτάνοντας στον εκπληκτικό αριθμό των 21 φορέων, μέσω έξι αλλεπάλληλων εκχωρήσεων...
 
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για να υλοποιηθούν από το ΠΕΠ Αττικής πράξεις κρατικών ενισχύσεων (εκτός επενδυτικού νόμου) ύψους 272 εκατ. ευρώ, χρειάστηκαν: 25 αρχικές εκχωρήσεις, 120 παράγωγες εκχωρήσεις και συνολικά 145 πράξεις εκχωρήσεων. Οι δαπάνες από το ποσό αυτό μέχρι σήμερα (χρήματα που πήγαν στους επενδυτές) είναι μόλις 11,8 εκατ. ευρώ.
 
Σήμερα το ΠΕΠ Αττικής έχει δεσμευμένους (παρκαρισμένους) πόρους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ σε νεκρές εκχωρήσεις και 470 εκατ. ευρώ σε νεκρά, εδώ και δύο χρόνια, έργα.
 
* Ενα άλλο παράδειγμα αφορά έργο έρευνας: Ποσό 10,2 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ Αττικής, που αφορά την έρευνα, εκχωρείται από την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΟΙΑΝ στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής το εκχωρεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΥΔ ΕΠΑΕ) και στη συνέχεια η ΕΥΔ ΕΠΑΕ το εκχωρεί στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Η ΓΓΕΤ, τέλος, το εκχωρεί στο ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά».
 
Αποτέλεσμα: σημερινή απορρόφηση 0%.
 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ
 
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=332582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου