Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Αλλάζουν όλα ξανά στους φόρους της ακίνητης περιουσίας

AKINHTAΝέες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, με συνέντευξή του στην «Η».
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει να πληρώνεται τον Ιούλιο σε πέντε μηνιαίες δόσεις και όπως είπε ο υπουργός παρά την αύξηση που έγινε φέτος στον φόρο,  περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ ή λιγότερα από πέρυσι και περίπου 500.000 – 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ του 2017 επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για εξομοίωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών ώστε ο φόρος να υπολογίζεται με βάση τις δεύτερες.
“Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί υποχρεωτικά με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Για το επόμενο έτος σχεδιάζουμε να ληφθούν υπόψη οι εμπορικές αξίες”.
Ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζονται παρεμβάσεις στους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής πολλές από τις οποίες θα γίνουν εντός του 2016 και άλλες το 2017. “Στη φορολογία κεφαλαίου υπάρχουν υπερβολές, λάθη και πρέπει να δούμε πως η φορολογία θα ικανοποιεί το άρθρο 4 του Συντάγματος στη λογική της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών αλλά και πως θα βοηθήσουμε αναπτυξιακά ορισμένες περιοχές ή ορισμένες δράσεις”.
Ανέφερε χαρακτηρτιστικά: «Δεν μπορεί να έχει ίδιο συντελεστή ΦΠΑ το τσιμέντο που χρησιμοποιείς για την πισίνα σου και το τσιμέντο που χρησιμοποιείς για την επισκευή ενός νεοκλασικού ακινήτου ή ενός παραδοσιακού κτιρίου”.
Δεν μπορεί να έχει τον ίδιο συντελεστή μεταβίβασης ένα κτίριο που έχει ιστορική και πολιτιστική αξία με ένα ακίνητο που έχει καθαρά εμπορική αξία.
Θα εξετάσουμε αυτά τα θέματα, και κοιτάξουμε κάποιες περιοχές που θα πρέπει να αναπτυχθούν. Οι αντικειμενικές αξίες σε κάποιες περιοχές λόγω συγκυριακών συνθηκών είναι τεράστιες και η μεταβίβαση ακινήτων κοστίζει πάρα πολύ.
Το Περιουσιολόγιο θα είναι μια καλή αρχή για να ξεκαθαρίσει η περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια λογική μεταβίβασης ακινήτων στις νέες γενιές γιατί δεν χρειάζεται να μεταβιβάζονται όλα λόγω κληρονομιών, μπορεί να γίνει νωρίτερα και να επιλύονται θέματα ιδιοκτησιακά κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου