Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Το δράμα της κτηματαγοράς το 2015 και το τούνελ του 2016

Τη δραματική κατάσταση που επικράτησε στην κτηματαγορά το 2015 αλλά και τις προοπτικές για φέτος, ανέλυσαν οι εκτιμητές στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.
Ο  τ. Πρόεδρος του ΕΛΙΕ, Μπ. Χαραλαμπόπουλος σταχυολόγησε τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου όπου οι πιστοποιημένοι εκτιμητές παρουσίασαν την εικόνα της αγοράς.
athensΤα βασικά σημεία είναι:
  1. Συνεχίστηκε η πτώση τιμών σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων κατά το 2015, με περισσότερο χαμένους, τα καταστήματα, τα γραφεία, τις μεγάλες κατοικίες, τους χώρους αποθηκών
  2. Μείωση παρατηρήθηκε και στα ενοίκια με τις ίδιες κατηγορίες χαμένων.
  3. Σε όποιες πόλεις υπήρχαν κατά την έναρξη της κρίσης πολλά απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα, εκεί σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών
  4. Ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων κινήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα πλησιάζοντας τα επίπεδα της πλήρους ακινησίας της αγοράς.
  5. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εν δυνάμει πωλητές, αλλά υπάρχει πλήρης σχεδόν ανυπαρξία αγοραστών και αυτό οφείλεται:
  • στην υπέρμετρη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η οποία θα πρέπει  σταδιακά να προσαρμοστεί στη βάση του παραγόμενου εισοδήματος
  • στην υψηλή ανεργία
  • στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών
  • στην ανυπαρξία δανείων από τράπεζες
  • στην κακή ψυχολογία και στην απώλεια φωτός στο βάθος του… τούνελ
  1. Ένα σημείο που πρέπει επίσης να προσεχθεί είναι ότι πολλές κατοικίες παραμένουν κενές διότι:
  •   πολλοί ξένοι που δούλευαν στην Ελλάδα έχουν φύγει
  •  πολλά Ελληνόπουλα μετανάστευσαν σε αναζήτηση εργασίας
  •   πολλοί νέοι επιστρέφουν στο σπίτι των γονέων, λόγω οικονομικής αδυναμίας
  •  τα δημογραφικά της χώρας είναι αρνητικά επί σειράν ετών (μείωση γεννήσεων)
Το ίδιο συμβαίνει στα γραφεία και καταστήματα  όπου έχουν κλείσει ή συρρικνωθεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι παρατηρείται μια κινητικότητα στις ενοικιάσεις καταστημάτων σε πολύ εμπορικούς δρόμους κυρίως από επιχειρήσεις εστίασης, καφέ μπαρ, φούρνους με ποικιλία προϊόντων κλπ.
Αρχίζουν να σπανίζουν τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών, ενώ λόγω της μετακίνησης σημαντικού όγκου του εμπορίου μέσω ιντερνετ (ηλεκτρονικό εμπόριο), αυξάνει σταδιακά η ζήτηση χώρων logistics.
7. Το 2016 φαίνεται να χαρακτηρίζεται από έντονες δυσκολίες για την αγορά ακινήτων, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από την πορεία της οικονομίας της χώρας. Αν δεν αρχίσει η χώρα να παράγει, σιγά σιγά, προϊόντα που να υποκαθιστούν εισαγωγές και να μπορούν να εξάγονται, πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η κατάσταση αυτή.
Πηγή:ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου