Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

10πλασιάστηκαν, κατά την κρίση, οι νέοι επιστήμονες που μεταναστεύουν

airplaneΔεκαπλασιάστηκε η «διαρροή» νέων επιστημόνων από την Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας, μάλιστα, πλησιάζει, ως προς τη μετανάστευση επιστημόνων, τα μεγέθη της Γερμανίας, παρότι η ευρωπαϊκή ισχυρή χώρα έχει εξαπλάσιο πληθυσμό, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά για την εφημερίδα Καθημερινή.
«Τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας γερνούν», δήλωσε στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο οποίος σχεδιάζει «πακέτο δράσεων», κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, για την ανακοπή του brain drain. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloοmberg σε πρόσφατη έρευνά του, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία την πενταετία 2009-2014 μετανάστευσαν από την Ελλάδα, προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, συνολικά 20.281 επιστήμονες.
Την αντίστοιχη περίοδο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο αριθμός ήταν 2.552. Ο δεκαπλασιασμός της «διαρροής μυαλών» από τη χώρα μας φέρνει την Ελλάδα να συναγωνίζεται σε απόλυτους αριθμούς τη Γερμανία, στην οποία ο αντίστοιχος αριθμός για την περίοδο 2009-2014 ήταν περίπου 24.000 επιστήμονες.

Πηγή: tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου