Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τροπολογία για την επιτάχυνση της κατασκευής δημοσίων έργων


 Με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλων διατάξεων» επιταχύνεται ο χρόνος εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων δημόσιων έργων, όπου ο ανάδοχος είναι δημόσια επιχείρηση.
 
 Επίσης μειώνεται το ελάχιστο όριο των δύο Δεικτών Βιωσιμότητας που απαιτείται για την κατάταξη των τεχνικών εταιρειών στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις: 
 
 - Θεσπίζεται διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών στα συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα στα οποία Κύριος του Έργου ή και Φορέας Κατασκευής είναι δημόσια επιχείρηση του ν. 3429/2005. 
 
 Πρόκειται για μία καινοτόμο ρύθμιση η οποία αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση του χρόνου εκτέλεσης των έργων αυτών, ανάγκη η οποία έχει επισημανθεί από όλες τις εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας και από πολλές αναθέτουσες αρχές.
 - Μειώνεται το ελάχιστο όριο των δύο Δεικτών Βιωσιμότητας (ΔΒ) που απαιτείται για την κατάταξη των εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ), από 1 σε 0,60 o ΔΒ1 και από 1 σε 0,80 ο ΔΒ2. Παράλληλα, καθιερώνεται ετήσιος έλεγχος, αντί του ελέγχου ανά τριετία που ίσχυε μέχρι τώρα. 
 
 Οι Δείκτες Βιωσιμότητας καθιερώθηκαν το 2001 σε ένα τελείως διαφορετικό οικονομικό πλαίσιο και έκτοτε δεν τροποποιήθηκαν. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, με βάση τους ισχύοντες δείκτες, ένας μεγάλος αριθμός εργοληπτικών επιχειρήσεων 3ης έως 7ης τάξης δεν είναι σε θέση να καλύψει τις προϋποθέσεις για κατάταξή τους, στο Μ.Ε.ΕΠ. 
 
 Με τη μείωση των Δεικτών αλλά και τον ετήσιο έλεγχό τους, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην υφιστάμενη οικονομική κατάσταση ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στις υγιείς και δυναμικές εργοληπτικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται χωρίς να αντιμετωπίζουν στρεβλό ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου